Od 1.030 testiranih uzoraka u FBiH od jučer 27 osoba pozitivno na koronavirus

Do danas je hospitalizirano 46 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru. Broj smrtnih slučajeva koji se vode kao posljedica koronavirusa je 33, od čega je 19 muškaraca i 14 žena.

Zamjenik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je da se sada nalazimo u fazi nadolazećih prvomajskih praznika odnosno produženog vikenda.

“Zamolio bih građanstvo da se držimo propisanih pravila, da vodimo računa o socijalnoj distanci i korištenju maski, da se ne zadržavamo u grupama i da ovaj produženi vikend ostane bez većih posljedica. To može ostati ako smo svi zajedno usmjereni ka tom cilju“, poručio je.

Od naredne sedmice počinju popuštanje mjera i sigurno da će i to doprinijeti normalizaciji života, no Čerkez upozorava da je jako bitno da ostanemo vrlo posvećeni mjerama kako ne bi promijenili stanje našom nepažnjom.

“Većina građana je to poštovala i do sada, ali ima i dio onih kojima je potrebno ponoviti ove stvari. Manji dio stanovništva može ugrožiti ovaj veći dio populacije koji poštuje mjera“, dodao je Čerkez.