Od danas prestanak padavina, do 20. februara stabilnije vremenske prilike

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme. Prije podne, slab snijeg se očekuje u Krajini. U ostalim dijelovima zemlje povremeno slaba kiša. Na planinama slab snijeg. Poslije podne i krajem dana, padavine će oslabiti, a do kraje dana postupno prestati. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini slabo do umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4, na jugu do 6, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8, na jugu zemlje do 11 stupnjeva.

Prema kartama prognostičkih modela, u Bosni i Hercegovini od četvrtka uslijediće postepeni prestanak padavina i stabilizacija vremenskih prilika.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH) navode da će doći do djelimičnog zahlađenja te da će se maksimalne dnevne temperature zraka kretati od dva do šest stepeni Celzijusa u Bosni, na jugu do deset.

U dane vikenda jutarnje i dnevne temperature će još malo opasti, naročito u centralnoj Bosni gdje će tokom jutra biti između minus četiri i minus osam stepeni, a maksimalne dnevne će biti od nula do tri stepena. U ostatku zemlje malo toplije, sa maksimalnim temperaturama do šest na sjeveru i deset stepeni na jugu.

Od 12. do 20. februara, prema aktuelnim sinoptičkim kartama, izgledne su nešto stabilnije vremenske prilike sa manje padavina, uz temperature primjerene ovom dijelu godine.

Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne, kao posljedica prolaska i slabljenja pogoršanja. Moguće su reakcije na promjenu vremena u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije, nesanice. Sa približavanjem noći opšta slika će se popraviti usljed djelimične stabilizacije.

Pročitajte...