Od početka masovne imunizacije protiv koronavirusa vakcinisane 27.923 osobe

U procesu masovne vakcinacije građana protiv koronavirusa u Tuzlanskom kantonu koja je počela je 26. jula vakcinisane se 27.923 osobe. Ako tome dodamo da je od početka vakcinacije jednom ili obje doze, vakcinisano 95.289 građana još uvijek je rano govoriti o postizanju kolektivnog imuniteta, smatraju u Zavodu za javno zdravstvo TK. Važnim smatraju da je potrebno produžiti radno vrijeme u centrima za vakcinaciju za građanine koji su zaposleni. Otvorena je i mogućnost građanima koji su se vakcinisali prvom dozom vakcine u susajednim zemljama da se revakcinišu u domovima zdravlja u TK.

– U Tuzlanski kanton do sada je stiglo 118.000 doza vakcina. Prvom dozom vakcine vakcinisana je 61.994 osoba, a s obje doze njih 33.295. Kada na ovaj broj dodamo oko 20.000 građana koji su prebolovali koronavirus i broj građana koji su se vakcinisali u Srbiji ili Hrvatskoj o sticanju kolektivnog imuniteta rano je govoriti, navodi prim.dr Blaško Topalović, epidemiolog u ZJZ TK.

Iako je proces masovne vakcinacije u TK počeo prije gotovo mjesec dana vakcinisane su 27.923 osobe, kaže prim.dr Blaško Topalović epidemiolog u ZJZ TK. Važno je kaže vakcinisati veći broj ljudi u što kraćem vremenu, kako bi se prekinulo širenje virusa korona.

Građani koji su se vakcinisali jednom ili dvije doze vakcina u drugim kantonima ili susjednim zemljama potrebno je da se jave porodičnom ljekaru, kako bi u nadležni u Zavodu znali tačan broj vakcinisanih građana. Potrebno je samo da donesu dokaz o vakcinaciji, ističe Topalović. Naglašava da se građani i dalje mogu vakcinisati u centrima za vakcinaciju pri domovima zdravlja u TK.