Od prodaje dijela “Konjuha” isplaćen dio sudskih potraživanja radnika

Od prodaje dijela Fabrike namještaja “Konjuh” Živnice bit će isplaćen dio potraživanja za oko 700 bivših radnika ove firme. Nekoliko dijelova “Konjuha” – Fabrika stolica i Autosaobraćaj ranije je prodato, a nedavno svog kupca pronašli su restoran i Salon namještaja “Konjuh”. Podsjećamo, ova firma u stečaju je od 2016. godine.

Novi vlasnik restorana koji je nekada bio u vlasništvu fabrike namještaja “Konjuh” Živnice je privatna firma iz Kalesije, koja privodi kraju uređenje novog prostora, dok je Salon namještaja prešao u vlasništvo jedne firme iz Živinica. Salon namještaja prodat je za više od 1 milion KM, dok je za restoran naplaćeno 590 hiljada KM.

– Dakle, od tih 590 hiljada KM mi smo podjelili 5 plata radnicima koji su imali pravo po osnovu odlaska na biro u stečaj. Radi se o 280 radnika, koji su dobili taj novac. Od prodaje salona 540 hiljada KM id eza uvezivanje staža, a 500 hiljada ide podjela svim radnicima – napominje Mujo Gavranović, predsjednik Sindikata “Konjuh” Živinice.

Za oko 700 radnika koji su tužili “Konjuh”, bit će uplaćeno oko 2 posto od sudskih potraživanja. Gavranović dodaje da se potraživanja radnika kreću između 10 i 20 hiljada KM, dok su potraživanja bivših direktora daleko veća.
– Ima tu jedan paradoks. Najviše novca će dobiti bivši direktori koji su i doveli ovu firmu u ovakvo stanje, koji su napravili više miliona gubitaka, ali oni danas potražuju između 50 i 80 hiljada – ističe Gavranović.

Napominje da je i bi se, osim radnika koji su ranije stekli uslove za penziju, još 50 radnika moglo penzionisati, zahvaljujući nedavno usvojenim dopunama Zakona o PIO, gdje je brisna granica za odlazak u penziju od 62 godine starosti, što je bio minimum za penzionisanje.

– Mi smo u ovih 5 godina samo radili na zbrinjavanju radnika. Dakle, 94 radnika smo penzionisali za ovih 5 godina. Sredstvima Vlade FBiH koja je dokupila staž ovim radnicima. Sad trenutno imamo 15 radnika koji su stekli uslove za penziju i čekamo Javni poziv Vlade FBiH za uvezivanje staža.

Fabrika namještaja “Konjuh” u stečaj je otišla 2016. Imovina ovog preduzeća tada je procijenjena na 52 miliona. Danas je ta cijena pala na 39 miliona, ističe Gavranović te dodaje da se imovina Konjuha prodaje u 13 lotova.

– Mi imamo kupce za kompletan “Konjuh”, odnosno, imamo kupce koji su zainteresovani za tri fabrike koje će raditi. Imamo kupce za 60 hiljada kvadrata zemljišta, koji su zainteresovani da kupe i da tu nešto grade. Mi očekujemo da bi tim prodajama mogli svim radnicima uvezati radni staž – napominje Mujo Gavranović, predsjednik Sindikata “Konjuh” Živinice.

Uprkos svim problemima i nedaćama, u ovoj firmi još uvijek radi oko 30 radnika, koji proizvode kancelarijski i trpezarijski namještaj za svoje kupce.