Odbor za boračka pitanja predlaže moguće zaključke sjednice Predstavničkog doma

Tematska sjednica Predstavničkog doma posvećena boračkoj problematici, najavljena za 12 sati, još nije počela, ali je u međuvremenu zasjedalo parlamentarno radno tijelo, Odbor za boračka i invalidska pitanja, koji je sačinio prijedlog četiri moguća zaključka ove sjednice.

Prvim bi Pedstavnički dom trebalo da zaduži Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da u roku od 45 dana završi i objavi kompletan registar boraca u skladu s važećim propisima.

Drugim zaključkom je Odbor predložio da Predstavnički dom zahtijeva od resornog ministarstva hitno dostavljanje Vladi FBiH na usvajanje nacrta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njhovih porodica da bi Vlada taj nacrt uputila u parlamentarnu proceduru najkasnije u roku od 30 dana.

Treći zaključak, ukoliko bi bio usvojen, obavezao bi Predstavnički dom da zahtijeva od Vlade da u roku od 15 dana donese uredbu o pravima demobilisanih boraca koja bi se počela primjenjivati od 1. jula 2018. godine, a kojom bi bili obuhvaćeni demobilisani borci stariji od 57 godina koji nisu ostvarili nikakva primanja po drugim osnovama.

Četvrti zaključak nalaže okončanje procedure implementacije odluke Ustavnog suda FBiH vezano za izmjene Zakona o federalnim ministarstvima i drugim organima uprave s ciljem definisanja nadležnosti po pitanju evidencija iz oblasti vojne obaveze.

Uoči današnje sjednice Predstavničkog doma, pred zgradu u kojoj je sjedište Parlamenta okupilo se na mirnim protestima više stotina demobiliziranih branitelja.

Oni ističu tri zahtjeva vlastima, poznata i od ranije. Prvim traže uvođenje mjesečnog novćanog dodatka za branitelje koji dosad nisu zbrinuti nijednim od aktuelnih federalnih boračkih zakona, potom objavu registra boraca i prestanak finansiranja svih boračkih udruženja.

Ispred zgrade Parlamenta je pojačano prisustvo policije, a u samom objektu su specijalci. Između demonstranata i ulaza u zgradu stavljena je zaštitna ograda.

Pročitajte...