Odbor za međureligijsku saradnju Tuzla: Osuda skrnavljenja katoličkoga groblja ‘Veresika’ u Tuzli

Odbor za međureligijsku suradnju Tuzla oštro osuđuje vandalski čin skrnavljenja katoličkoga groblja „Veresika“ u tuzlanskome rubnom naselju Tetima, koji je izvršen u dva navrata ovoga mjeseca: prvi puta u noći  18-19. 01. 2020. godine i drugi put u noći s 22-23. 01. 2020. istoga mjeseca.

U prvome vandalskom činu nepoznati počinitelji su provalili u montažni objekt u sklopu groblja, koji služi kao tehnička podrška radnicima koji pokopaju umrle, pri čemu je obijen lokot, razbijena vrata, razbacane i uništene stvari te je otuđeno nekoliko predmeta iz samoga objekta. Iste noći su spomenuti provalnici palili vatru na platou ispred kapele ispraćaja unutar samoga groblja, te za to koristili svijeće i svijećnjake, koje su otuđili s obližnjih grobova. Slučaj ovoga vandalskoga čina prijavljen je policijskoj stanici Tuzla, te su službenici policije načinili uviđaj i potraga za počiniteljima traje.

Drugi čin ovoga vandalskoga djela je uistinu iznenadio i zabrinuo stanovnike naselja Kosci i Tetima, koji svoje umrle pokapaju na ovome groblju. Naime, navedene noći (22. na 23. 01. 2020.) unutar samog groblja polupani su svijećnjaci, nosači cvijeća, kipovi i druge stvari koje su bile na pojedinim grobovima. Najmorbidniji čin je otvaranje nekoliko grobnica, čime su zaista oskrnavljena mjesta posljednjega prebivališta naših sugrađana.

Osuđujemo ovaj čin i apeliramo na nadležne instutucije,  MUP TK da istraži i otkrije počinitelje ovoga vandalskoga skrnavljenja grobova naših sugrađana na katoličkom groblju „Veresika“ te pozivamo cjelokupnu javnost, političke i pravosudne instutucije da, koliko je to u njihovoj moći, učine sve da se ovakva nedjela više ne ponavljaju. Naime, sličnih skrnavljenja grobova na ovoj lokaciji bilo je i ranije, a  počinici nisu procesuirani. Iz toga razloga građani ovih tuzlanskih naselja su zabrinuti i iznenađeni nebrigom nadležnih institucija.

OMS Tuzla koji okuplja vjerske zajednice grada Tuzle u projektu međureligijskoga dijaloga i pomirenja, također poziva javnost da se ogradi od političke ili neke druge vrste manipulacije ovim gnusnim činom. Pozivamo sve građane Grada Tuzle i sve ljude dobre volje da rade na stvaranju kulture međusobnoga poštivanja naših religijskih i drugih razlika, te da afirmiraju kulturu dijaloga i  dostojanstveno ophođenje prema mjestima na kojima počivaju naši sugrađani i sugrađanke.

U ime OMS Tuzla

Marina Rajner, JO Tuzla, predsjednica

Merim Đulović, IZ

Miloš Trišić, SPC

Fra Franjo Ninić, KC-FPBS