Odluku o ukidanju obaveznog karantina u Kriznom štabu Civilne zaštite TK ocjenjuju ishitrenom i nepromišljenom

Krizni štab FBIH donio je odluku o ukidanju obaveznog karantina u trajanju od 14 dana. Nova naredba podrazumijeva da će osobe koje ulaze u BiH sada automatski ići u kućnu izolaciju, a policija će biti nadležna da redovno obilazi takve osobe. U Kriznom štabu TK ovu odluku smatraju ishitrenom jer prema najavama u našu zemlju dolazi oko 6000 osoba iz zemalja koje se smatraju žarištima Korona virusa.
Ako ovih dana iz inostranstva krenete kući u Bosnu i Hercegovinu i u zemlju uđete preko graničnog prelaza Doljani, idete u kućnu izolaciju, ali ako, recimo, uđete kroz prelaz u Gradiški, direktno morate u karantin. Koliko god zvučalo apsurdno, to su nova pravila na graničnim prelazima u BiH. Entitet Republika Srpska je karantinski smještaj za sve koje ulaze u BiH, a sa područja su RS, uvela još 23. marta i još je na snazi. S druge strane, u FBiH je ovakav oblik karantina uveden 9. aprila i bio je na snazi samo dve sedmice. Ukidanje obaveznog karantina u Federaciji iznenadio je sve kantonalne krizne štabove koji ovu odluku donesenu bez konsultacija s njim smatraju ishitrenom i neshvatljivom. U TK u momentu donošenja odluke više od 200 ljudi bilo je smješteno u tri karantinska centra. Čim su čuli vijest o ukidanju karantina zahtjevali su da budu pušteni svojim kućama.
Dok je u Republici Srpskoj još uvijek svako veče na snazi policijski čas, ograničeno je kretanje starijima od 65 godina, obavezni su karantini na granici, a kretanje ograničeno i vikendom, u Federaciji su stvari sada nešto drugačije. Štab civilne zaštite Federacije BiH je ukinuo je policijski čas, koji je na snazi bio 33 dana, obavezni karantin, a uz ograničenja je dozvoljeno kretanje starijima od 65 i mlađima od 18 godina. U Kriznom štabu Civilne zaštite TK ne slažu se sa novim mjerama posebno zbog informacije da se u našu zemlju vraća oko 6000 bh. državljana sa adresom stanovanja u TK a koji dolazte iz zemalja koje se trenutno smatraju žarištima Korona virusa. Kako će nove mjere u konačnici uticati na stanje zaraženih u BiH, kojih već ima više od 1.600 ostaje da vidimo.
Federalni sanitarni inspektor je obavezan da svim putnicima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu izrekne Rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana. No, neodgovorno ponašanje pojedinaca i ne pridržavanje samoizolacije mogli bi nas kao društvo skupo koštati.
Iz Kriznog štaba Civilne zaštite TK upozoravaju da ublažavanje na znači i opuštanje. Pozivaju na pridržavanje mjera zaštite moleći građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima.

Pročitajte...