Održan koncert klasične muzike “Notama kroz svijet 4”

U Tuzli je  u dvorani «Kaleidoskop» održan koncert «Notama kroz svijet 4». Ovu manifestaciju je Udruženje za edukaciju, kreativno stvaralaštvo i promociju Star Art iz Tuzle započelo prije 4 godine s ciljem okupljanja muzičara različitih uzrasta i različitog stepena obrazovanja,s ciljem razmjene iskustava, ali i međusobnog povezivanja, te zajedničkog predstavljanja pred tuzlanskom publikom.

Manifestacija je od samog početka prepoznata od publike, te je za nju od samog početka vladao veliki interes. Već prvu godinu njen kvalitet je prepoznalo i Federalno ministarstvo kulture uvrstivši je u projekte od značaja za Federaciju.Ove godine koncert i cjelokupna manifestacija održani su pod posebnim epidemiološkim mjerama i prvenstveno u online formatu.

«Ovo je za sve nas bio veliki izazov, s obzirom na okolnosti u kojima smo se svi našli ove godine. Htjeli smo održati kontinuitet ove manifestacije, ali se istovremeno prilagoditi preporučenim mjerama. Posebno raduje činjenica da nas je do sada putem livestreama, ali i naknadnog gledanja u onliine formatu pogledalo više od hiljadu ljudi. To je najbolja potvrda da smo u ovoj misiji uspjeli» – dodala je profesorica Ena Ovčina, koja je u projekat uključena od početka.

Manifestacija je rasla iz godine u godinu i širila se mreža mladih umjetnika koji su željeli biti dio koncerta Notama kroz svijet, te je lista učesnika svake godine veća i bogatija.

Ove godine, na 4. Koncertu «Notama kroz svijet» prezentiran je program, koji su zajednički pripremila 4 profesora muzike, 2 studenta i 2 učenika Srednje muzičke škole.

«Notama kroz svijet» klasične muzike publiku je vodila Ena Ovčina, profesor klavira, diplomant Muzičke akademije Zagreb, Nadira Ajanović, profesor klavira, diplomant Akademije umetnosti u Novom Sadu, Monika Tadić, diplomant Muzičke akademije u Sarajevu, Goran Đokić, profesor harmonike, diplomant Slobomir P Univerziteta u Bijeljini. Rame uz rame sa starijim kolegama nastupila su i dva studenta, Bakir Samardžić, student 2 odsjeka na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, te Katarina Pavljašević, student violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, te učenici Srednje muzičke škole Armin Smajić i Mia Hodžić.

«Ovo je sjajna prilika za nas mlade umjetnike da zajdno nastupimo i razmjenimo iskustva sa starijim, ali i sa mlađim kolegama. Zahvalan sam Udruženju Star Art koje mi već drugu godinu pruža šansu da učestvujem u ovoj manifestaciji, ali i Federalnom ministarstvu kulture, koje je manifestaciju prepoznalo i podržava je od njenog osnivanja» – istakao je Bakir Samardžić, student Muzičke akademije u Sarajevu, na odsjecima klavir i dirigovanje.

Epidemiološka situacija i pandemija koronavirusa je promijenila i način organiziranja ovogodišnjeg susreta bh umjetnika, ali volju i želju za kreativnim stvaranjem nije uspjela zaustaviti.

Koncert je održan uz nesebičnu podršku  Centru za kulturu Tuzla, te Pozorišta mladih Tuzle, ali i Agencije «Zeus» koja je pružila produkcijsku podršku za live stream koncerta.

 

Pročitajte...