Održan seminar na temu inkluzivni basket 3 na 3

U okviru aktivnosti Specijalne olimpijade BiH na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, a u zajedničkoj organizaciji sa Regionalnim košarkaškim savezom Tuzla i Sportskim savezom TK održan je  seminar na temu inkluzivni basket 3 na 3.

Direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić-Selimović je ovom prilikom izjavila:

” Specijalna olimpijada BiH unazad tri godine pokušava primjenjivati inkluzivnu košarku 3 na 3, koja je postala i olimpijski sport. S obzirom da su preliminarne prijave već u toku i odabir disciplina koje bi bile na Ljetnim olimpijskim igrama u Berlinu 2023., Specijalna olimpijada je pokrenula niz aktivnosti, prije svega što smo i prije dvije godine učestvovali na FIBA-nom 3×3 internacionalnom turniru u Švicarskoj. Na neki način je nama ostala obaveza da pokušamo to primjeniti i u BiH”.

“Danas je prezentacija FIBA pravila basketa 3 na 3 sa inkluzijom. Tu se radi o klasičnoj prezentaciji kako igrati tu košarku. S obzirom da je basket 3 na 3 veoma popularan u posljednjih nekoliko godina, evo već je postao i olimpijski sport, on se upražnjava i kod osoba sa posebnim potrebama, i kod osoba sa invaliditetom a i u validnom sportu, tako da je ovo izvrsna prilika da sve populacije učestvuju u tome”, izjavio predavač na današnjem seminaru Nermin Kasumović iz Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla.

Seminaru su prisustvovali i ujedno odigrali inkluzivnu utakmicu u basketu 3 na 3 članovi Kluba specijalnih sportova Tuzla, Udruženja roditelja djece i osoba sa smetnjama u razvoju Hrabro Srce Tuzla te studenti FTOS.

Pročitajte...