Održan treći “Srebrenički performans 8372” u Lukavcu

U Lukavcu je jučer treći put izveden “Srebrenički performans 8372” kojim se Lukavčani sjećaju i odaju počast nevino stradalim Srebreničanima u proteklom ratu u BiH. Poštujući propisane mjere ove godine oko 150 građana opštine Lukavac, svojim su tijelima formirali broj 8.372 i time podsjetili na žrtve najvećeg stradanja u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata.

Na stadionu Jošik oko 150 majki i sestra odjevenih u bijelo i ove godine su formirale latice cvijeta nazvanog “Sjećanje”, simbol nevino stradalih žrtava. Pored cvijeta prisutni su svojim tijelima simbolično formirali i broj 8 372, broj stradalih srebreničana. Performans koji se organizira treći put ove godine je zbog preporuka Kriznog štaba realizovan je na nešto drugačiji način, ali i u uprkos reduciranom broju učesnika poslao je jaku poruku za Podrinje.

Srebrenički inferno, ilahija ”Šehidi” te kratka obraćanja prisutnih uz niz osvrta na potresne sudbine Srebreničkih majki izazvali su duboke emocije. Svim prisutnim podjeljeni su i broševi Srebrenički cvijet djelo umjetnice Amele Čejvanović. Nakon performansa učesnici u želji da pošalju poruku da se genocid nikad ne zaboravi i ne ponovi mirno su, u tišini, dostojanstveno prošetali gradom do novoimenove Ulice žrtava genocida u Srebrenici koja će zvanično biti otvorena 11.jula.

Organizator performansa i ovoga puta bilo je Muftijstvo tuzlansko, dok je domaćin događaja Odjel za brak i porodicu MIZ Puračić u Lukavacu.

Pročitajte...