Održana hitna sjednica Vlade F BiH: pomoć Turskoj u gašenju požara

Istanbul, Turska - 25. oktobar 2018: Požar koji je izbio u fabrici paleta u distriktu Esenyurt, u Istanbulu, proširio se na još dvije obližnje fabrike. Akcija gašenja vatrene stihije je u toku. ( Yunus Emre Günaydın - Anadolu Agency )

Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici prihvatila informaciju o upućivanju pomoći Republici Turskoj zbog izuzetno teške situacije izazvane požarima, a koju je po zaduženju Vlade pripremila Federalna uprava civilne zaštite.
Zadužena je Federalna uprava civilne zaštite da u koordinaciji s kantonalnim upravama civilne zaštite poduzme aktivnosti na upućivanju pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, kao i pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica zaštite i spašavanja u Republiku Tursku.
Ova federalna uprava je, u dostavljenoj Informaciji, izvijestila Vladu da se, na osnovu prikupljenih podataka, koje su joj dostavile kantonalne uprave civilne zaštite putem svojih operativnih centara, može odmah uputiti na teren 41 vatrogasac.
Također 100 pripadnika Specijaliziranih jedinica civilne zaštite stavljeno je u stanje pripravnosti, a riječ je jedinicama Federalne uprave koje su obučene i adekvatno opremljene, te spremne za upućivanje na ugrožena područja Republike Turske.

URED VLADE FBiH ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU