Održana prva likovna kolonija „Kušlat 2017“

Medžlis islamske zajednice Zvornik, Bosansko kulturni centar Kalesija, UG Centar za mir, obrazovanje i kreativnost Tuzla, te umjetnici iz naselja Džafići, u nedjelju su na Kušlatu gdje se nalazi jedna od najstarijih džamija u BiH, održali likovnu manifestaciju pod nazivom „Kušlat 2017“. Umjetnici su na licu mjesta slikali prelijepi prirodni ambijent s fokusom na džamiju.

Posjetom i druženjem u prelijepom i inspirativnom ambijentu na Kušlatu likovnih umjetnika i novinara okončana je manifestacija „Kušlat 2017.“ Ova posjeta je organizirana kao aktivnost drugog dana likovne kolonije „Klik Džafići 2017“ koja je uz umjetnike iz cijele BiH okupila i veliki broj talentovane djece.

U organizaciji manifestacije učestvovali su i JU BKC Alija Izetbegović Kalesija, Udruženje za mir, obrazovanje i kreativnost Tuzla, Hamidović d.o.o. Tuzla i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.  Ideja za manifestaciju „Kušlat“ nastala prije četiri godine, odnosno nakon obnavljanja džamije s ciljem sjećanja na neke događaje prije rata, kako bi se ovaj objekat ali i život mještana vratio u neku normalnu dimenziju.

Cjelodnevno druženje slikara i novinara na Kušlatu rezultiralo je novim slikama i pričama koje su ovom prilikom nastale na ovom lokalitetu na kojem dominira jedna od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini. Svi učesnici su izrazili zadovoljstvo današnjim druženjem i želju da se slično druženje ponovi. Nastala djela će ljubiteljima umjetnosti biti predstavljena zajedničkom izložbom

 

Pročitajte...