Održana sjednica Komisije za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Skupštine TK

Sjednicu je danas održala Komisija za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Skupštine Tuzlanskog kantona. članovi komisije su jednoglasno podržali prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o komunalnim djelatnostima. izvješta o radu i finansijskom poslovanju JU Zaštićeni pejzaž “konjuh” za 2019. godinu nije dobio potrebnu većinu članova komisije.
Izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima korisnici stambenih objekata i garaža će biti oslobođeni komunalne takse. Pored navedenog, općinska, odnosno gradska vijeća imaće mogućnost dodatnog oslobađanja određenih kategorija komunalnih naknada. U cilju smanjenja aerozagađenja dat je rok vlasnicima objekata koji imaju tehničke uslove, da se do kraja oktobra 2021. godine priključe na daljinsko grijanje. “Da se naši građani koji imaju više od 200 metara kvadratnih korisnog prostora priključe na daljinsko grijanje. Dali smo im rok kako bi stekli tekničke uslove.Taj rok je oktobar 2021. godine”, navodi Lejla Vuković, predsjednica Komisije za prostrono uređenje i zaštitu okoliša Skupštine TK.
Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Zaštićeni pejzaž “konjuh” za 2019. godinu nije dobio podršku članova Komisije. Od osnivanja ovo preduzeće je terbalo postići samoodrživost. Do danas to nije učinjeno i ovo preduzeće se uglavnom finansira iz budžeta Kantona, rečeno je na sjednci. Navedeno je još nekoliko razloga njegovog neusvajanja među kojima su nearealizovani projekti u protekloj godini i smanjen broj posjetitelja.
“Imamo problem koji se nedavno desio, a to je da je srušen jedan kulturno-historijski spomenik. Nismo imali video nadzor, a Skupština je donijela inicijativu da se pod hitno nabavi video nadzor za ulaz i izlaz ovog pejzaža”, navodi predsjednica Vuković.
Članovi Komisije za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Skupštine Tuzlanskog kantona uputili su inicijativu Ministarstvu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša TK da za narednu sjednicu komisije pripremi materijal o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju kojim bi se građanima, odnosno vlasnicima objekata koji su izgrađeni prije rata i početka primjene postojećeg Zakona, omogučilo uvođenje u katastar.

Pročitajte...