Održana sjednica Komisije za rad i socijalnu politiku Skupštine Tuzlanskog kantona

Sjednicu je danas održala Komisija za rad i socijalnu politiku Skupštine Tuzlanskog kantona. Članovi Komisije jednoglasno su podržali prijedslog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom. I ostale tačke dnevnog reda su dobile podršku uz određene primjedbe i sugestije. Izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom odnosi se na pomoć roditeljima sa troje i više djece. Time bi se stvorili jasni kriteriji na osnovu kojih će se raspodijeliti sredstva koje je Vlada Tuzlanskog kantona predvidjela za poticaj natalitetu.
“Pretpostavlja se da ukoliko bude broj roditelja sa troje ili više djece kao što je prosjek iz 2019, taj prosjek će iznositi jednu mjesečnu platu u Tuzlanskom kantonu. Njime će se olakšati roditeljima za podizanje i školovanje njihove djece”, kazala je Hasiba Kurtić, predsjednica Komisije za rad i socijalnu politiku Skupštine TK.
Razmatran je Prednacrt Fdederalnog Zakona o vijeću zaposlenika koji je ocijenjen kao kvalitetno urađen. Podršku je dobio od članova ove komisije.
“Time omogućavamo bolja prava naših radnika kao i zaštitu osnovnih ljudskih prava svakog radnika kroz koji će oni moći da se organizuju. I manje firme će imati svoje Vijeće koje će djelovati i boriti se za prava radnika na našem kantonu i jako je bitno da se podržii usvoji”, smatra Hasiba Kurtić, predsjednica Komisije za rad i socijalnu politiku Skupštine TK.
Razmatran je i nacrt federalnog Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.
“Imaju jasni kriteriji kojim se reprezentativnost stiče.To je minimalno 20% od broja uposlenih i svi oni koji koji želi biti reprezentativan moraju ispuniti tu kvotu i zadovoljiti kriterije koji su propisani zakonom”, pojašnjavaKurtić.
Raspravljalo se i o svim vrstama ovisnosti. Akt sa ovom tematikom ovoj Komisiji je uputila Asocijacija “Margina”. Članovi Komisije će dalje tematiziranje ove problematike dopisom delegirati resornim kantonalnim ministarstvima.

Pročitajte...