Održana svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona povodom Dana nezavisnosti BiH

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, danas je održana svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona čiji su predstavnici, zajedno sa delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona također položili cvijeće na kompleks spomen obilježja na Slanoj banji. Minutom šutnje i učenjem fatihe odata je počast borcima i građanima koji su položili živote za nezavisnost Bosne i Hercegovine. Još jednom je ukazano na značaj obilježavanja ovog datuma za Bosnu i Hercegovinu i čuvanja njene nezavisnosti  i u budućnosti.

Od 1. marta 1992. godine, kada je proglasila nezavisnost, Bosna i Herecegovina do danas vodi bitku za njeno očuvanje. I danas, kao i prethodnih godina, ovaj datum se obilježava samo u Federaciji BiH. Širom Tuzlanskog kantona  podsjeća  se na važnost ovog datuma kako bi i buduće generacije znale cijeniti žrtvu onih koji su dali svoje života za očuvanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Delegacija Vlade i predstavnici Skupštine Tuzlanskog kantona položili su cvijeće na kompleksu spomen-obilježja Slana banja u Tuzli.

  • Ovo je važan dan za BiH. Dan nezavisnosti je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH. Vlada je svake godine obilježavala ovaj datum. naravno, BiH kao država, nakon 26 godina je još uvijek država koja se izgrađuje i dograđuje i tu njenu nezavisnost za koju su položeni mnogi životi moramo prenositi na naredne generacije da cijene ono za što su se borili oni koji su položili živote za nezavisnost BiH, rekao je Jakub Suljkanović, premiejr Tuzlanskog kantona.

U Bosanskom kulturnom centru je održana svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.  Odata je dužna počast svim poginulim borcima Bosne i Hercegovine. Izraženo je nezadovoljstvo što se Dan Nezavisnosti ne obilježava na području cijele države.

  • Jako teško je bilo izboriti Dan nezavisnosti, odnosno nezavisnu državu. Plaćena je tu velika cijena. preko pedeset hiljada boraca u državi su platili svojim životom nezavisnost. naravno da je zbog svih problema sa kojima se susrećemo na državnom nivou vrlo teško danas braniti bezavisnost i sačuvati ono što su nam u amanet osrtavili naši borci Armije RviH, poručio je Senad Alić, predsjedavajući Skupštine BiH.

Na kraju, poruka je jasna. Uprkos brojnim opstrukcijama, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježavat će se i dalje, jer je to najčvršći temelj na kojem počiva i nastavak izgradnje države  po mjeri svih građana.