Oduzet krijumčareni duhan i tekstil vrijednosti 105.000 KM u Tuzlanskom kantonu

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su na putnoj komunikaciji u Tuzlanskom kantonu oduzeli veću količinu rezanog duhana i tekstila, vrijednosti 105.000 KM.

Iz UIO pojašnjavaju da su njihovi službenici iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, iz Regionalnog centra Tuzla, na osnovu višemjesečnog operativnog rada, izvršili pretres putničkog motornog vozila u vlasništvu osobe inicijala H.M., a sve u skladu s instrukcijama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Uz pomoć specijalističke opreme za pregled vozila, koja je UIO donirala američka Ambasada u BiH kroz programa EXBS, pronađeno je 275 kilograma sitno rezanog duhana bez akciznih markica

Također na putnoj komunikaciji na područiju regionalnog centra Tuzla oduzeli su i 1.125 komada tekstilnih proizvoda, stranog porijekla i bez zakonom propisane dokumentacije.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u te dvije akcije je 105.000 KM, a protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Pročitajte...