Oko 6000 radnika iz BiH proteklog vikenda vakcinisalo se u Srbiji

U Srbiji su tokom vikenda  vakcinisani privrednici iz regiona, za koje je Privredna komora Srbije obezbijedila 10.000 vakcina.  Zaposleni u više od 1.500 kompanija iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova, vakcine protiv koronavirusa  prilili su u Beogradu i Nišu.  Akciju imunizacije privrednika iz regiona organizovao je Komorski investicioni forum zemalja Zapadnog Balkana, a 10.000 vakcina obezbijedila je Privredna komora Srbije zajedno sa Vladom Srbije.

Proteklog vikenda osim velikog broja bh. građana koji su se sa najavom ili bez nje vakcinisali u Beogradu, ovo pravo iskoristili su i  privrednici iz zemalja regiona pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije. Iz  BiH bilo je prijavljeno  između pet i šest hiljada radnika. Među njima i  Samir Salkanović, inženjer tehnologije u Tuzlanskoj Solani. „Sve je proteklo u najboljem redu. Organizacija samog procesa vakcinacije je protekla u najboljem redu, sve pohvale. Osjećam se dobro, malo temperatura i bolovi u mišićima. Ostalo sve ok, bez nekih posljedica. Jučer sam odmah radio“, rekao je Samir Salkanović, inženjer tehnologije.

Samir je jedanc od 84 uposlenika Solane koji su primili Asstra Zenecine  vakcine protiv korona virusa. Ukupno 110 radnika iz 4 kompanije sa područja TK koje su članice AS grupacije iskoristilo je priliku koju su iz Republike Srbije ponudili. Najviše privrednika prijavilo se iz Bosne i Hercegovine, zatim Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Privrednici iz BiH vakcinisali su se u BelExpo centru. U Kantonalnoj privrednoj komori svjestni su važnosti vakcinacije zbog oporavka privrede i spremni su da, ukoliko do toga  u BiH uskoro ne dođe, zatraže kupovinu vakcina. „Da vakcinišemo ljude mimo ovog covax mehanizma i mimo ovoga što Vlada federacije obezbjeđuje jer privreda mora raditi, mora se putovati imora se sarađivati a bez toga nećemo moći“, poručuje Nedret Kikanović, predsjednik KPK Tuzla. U Kantonalnoj privrednoj komori pozdravljaju ovu akciju ukazujući da je stabilnost ekomomije Zapadnog Balkana presudna za oporavak bh. privrede.

Pročitajte...