Okončana kreditna linija Sparkasse banke za pomoć privredi u TK

Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo privrede uspješno su okončali jednogodišnji projekat povoljne kreditne linije za privredu. Riječ je o kreditu Sparkasse banke kod kojeg se dio godišnje kamate subvencionira iz Budžeta kantona. Kriterije koje su postavile Vlada i ova komercijalna banka, ispunjeni su u 72 zahtjeva. Najviše kredita odobreno je preduzećima iz Tuzle i Lukavca.
Uspješno realiziranom kreditnom linijom za preduzeća iz Tuzlanskog kantona, a čija se kamata subvencionira iz Kantonalnog budžeta, u privredu Tuzlanskog kantona je plasirano ukupno 25 miliona i stotinu hiljada KM. U Vladi su zadovoljni okončanjem projekta kojim su nastojali stimulirati nova zapošljavanja. Već u prvoj godini računaju na hiljadu novih radnih mjesta. Pretpostavka je da će dugoročno ovaj Vladin projekat dati jače rezultate.
Na osnovu kriterija koje su postavile Sparkasse banka i Vlada Tuzlanskog kantona za dobijanje ovih kreditnih sredstava, odobrena su 72 zahtjeva, s prosječnom kamatnom stopom od 1,68 %.
Sparkasse banka je iz svojih sredstava odobravala finansiranje putem svojih namjenskih sredstava za osnovna i obrtna sredstva privrednim subjektima iz Tuzlanskog kantona, a Vlada Kantona subvencionira dio godišnje kamatne stope u procentu od 3 % po svakom pojedinačnom finansiranju za preduzeće kojem je banka odobrila kredit.