Okrugli sto o zločinu na Kapiji

U organizaciji Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu danas je u Memorijalnom centru „Kapija“ održan okrugli sto „Tuzlanska Kapija- ubijene mladosti 1995. Nekažnjeni ratni zločini“. Ovaj naučni skup je temelj svega, put do istine i od velike je važnosti roditeljima i ranjenima na Kapiji, ali i jasna poruka svima koji negiraju zločin, rečeno je danas.

Okrugli sto Zločin na Tuzlanskoj Kapiji-jedan od simbola zločina u „sigurnim zonama“ Ujedinjenih nacija, Svjedočanstvo zločina na Tuzlanskoj kapiji- 27 godina poslije, Masakr nedužnih: Ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji prema svjedočenju očevidaca i nalazima vještaka samo su neke od tema o kojima se govorilo na okruglom stolu koji je održan u Tuzli. Učesnici smtaraju da stradanje tuzlanske mladosti zaslužuje veću pažnju i naučni pristup. Zato je ove godine, na ovakav način posebna pažnja posvećena ovom događaju. Razloga je više, kazao je prof.dr. Izet Šabotić.

„Drugi, možda i veći razlog su događaji koji su vezani, a odnose se na činjenicu negiranja stradanja Tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine. Negiranja dolaze od izvršioca, onih koji su uradili sve i kumovali tom događaju, danas čine sve da iz našeg pamćenja izbrišu ili na drugačiji način predstave događaje vezane za strasdanje tuzlanske mladosti“, navodi Šabotić.

„Nažalost živimo u vremenu negiranja svega što je učinjeno. To je razlog što nakon 27. godina od stravičnog masakra na Kapiji, u kojem je ubijena 71 mlada osoba, a oko 140 teže i lakše ranjeno, i dalje dokazujemo i predočavamo činjenice o ovom događaju“, kazao je prof. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

„Mi u našoj praksi se 30 godina bavimo izućavanjem zločina i čovjek sa pravom postavlja sebi pitanje kakvi su to morali biti ljudi da ubiju 71 dijete i rani njih 140. Dakle, prije nego što su obukli uniforme bili su uzorne komšije i kolege sa posla. Međutim, ideološki tumačeno zlo se tumači kao dobro. Radilo se o stvaranju velike Srbije, velikodržavnih projekata i onda se zatakve stvari ne pitaju. Oni misle da su uradili jedno dobro djelo“, pojašnjava prof. Muratović.

„Ovaj naučni skup je temelj svega, put do istine i od velike je važnosti nama roditeljima i ranjenima na Kapiji“, kazao je Dino Kalesić koji je danas govorio o temi „Svjedok zločina na Tuzlanskoj kapiji-istina i pravda su naš dug“.

„Moram priznati sa sam umoran i da je to jedna velika količina stresa i težine. S druge strane  to je jedna velika obaveza i želja da se Kapija drži u fokusu. Ponoviću, nije mi teško. Samo put so istine i pomirenja su udžbenici. Dakle ući sa Kapijom i svim bh. Kapijama u udžbenike“, podsjeća Kalesić.

Na okruglom stolu govorili su i dr. Muamer Džananović, dr. Merisa Karović – Babić, mr. Mehmed Žilić, dr. Sabina Subašić – Galijatović, prof. dr. Sead Selimović, mr. Omer Zulić i mr. Jasmin Jajčević. Deset, kako su ih nazvali „saopćenja“ predstavljenih na okruglom stolu naći će svoje mjesto u Zborniku koji će biti svojevrstan odgovor svima koji negiraju zločin na Tuzlanskoj kapiji, počinjen 25. maja 1995. godine. 

Pročitajte...