”Okusi poljoprivrednih proizvoda” u Dragunji kod Tuzle

Danas je Svjetski dan hrane. Utemeljen je 1979. godine s ciljem podizanja svijesti, širenja informacija i znanja, ali i mobiliziranja javnog mnijenja i fondova u korist globalne borbe protiv gladi. Oni koji su danas pohodili ”Okuse poljoprivrednih proizvoda” u Dragunji kod Tuzle nisu ostali gladi, ni okusa ni kvaliteta domaćih poljoprivrednih proizvoda.
Već četrvti put u selu Dragunja okupljaju se poljoprivrednici koji u okviru manifestacije ”Okusi poljoprivrednih proizvoda” izlažu svoje proizvode, prerađevine i rukotvorine. Organizator je Udruženje i otkupljivača ”EKOPRO” Dragunja. Posjetitelji su imali priliku vidjeti kako se nekad proizvodio pekmez, ali i kušati domaći ajvar i druge kulinarske slastice. Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a objavila je kako je u prethodnoj godini 821 milion ljudi u svijetu patio od hronične neuhranjenosti. S druge strane, nivo gojaznosti u svijetu također ubrzano raste, a mnoge zemlje istovremeno se suočavaju s oba navedena izazova. Zato je Svjetska organizacija za hranu pozvala na udruživanje svih zemalja, kontinenata, sektora i profesija kako bi se omogućio „Svijet bez gladi“, a upravo je to tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane.
A ovaj svojevrsni ”praznik zdrave hrane u Dragunji” okončan je stručnim predavanjem o proizvodnji tipičnih proizvoda u službi razvoja sela, te ocjenjivanjem najboljih.

 

Pročitajte...