Oluja u centralnoj Evropi, najmanje pet žrtava

– Tri osobe su poginule u Poljskoj, a dvije u Češkoj Republici. Većina ih je poginula kada je na njih palo drveće

BERLIN (AA) – Najmanje pet osoba je poginulo, a nekoliko je povrijeđeno u oluji koja je danas pogodila centralne dijelove Evrope, izazvavši i nestanak struje i prekid saobraćaja u mnogim zemljama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tri osobe su poginule u Poljskoj, a dvije u Češkoj Republici. Većina ih je poginula kada je na njih palo drveće.

Jedna od žrtava je vozač automobila u Poljskoj koji je poginuo kada je naletio na granu koja je pala na put, saopštili su vatrogasci.

U oluji “Herwart” koja je zahvatila Njemačku povrijeđeno je šest osoba. U Berlinu je jedan čovjek teško povrijeđen kada se na njega obrušio crijep sa zgrade, dok je druga osoba povrijeđena kada je na nju pala skela.

Vjetrovi oluje su dostizali i brzinu od 180 kilometara na sat, ostavivši bez struje hiljade domaćinstava u Češkoj, Austriji i drugim zemljama.

Njemačka željeznica zatvorila je mnoge rute na sjeveru i u centralnom dijelu zemlje, uključujući i liniju prema Berlinu i iz Berlina, zbog opasnosti od oborenih grana na prugama.

Zbog jakih udara vjetra, putnički avion Lufthanse je prilikom leta iz Houstona za Frankfurt izvršio prinudno slijetanje u Stuttgartu.

Preplavljeni su i dijelovi Hamburga, a vatrogasne ekipe su od utapanja spasile sedam krava u naselju Neugamme.

Zoološki vrtovi u Pragu, Berlinu i njemačkom gradu Rostocku zatvoreni su u nedjelju zbog opasnosti od obaranja stabla.

Pročitajte...