Ombudsmeni BiH čestitali su Međunarodni dan djeteta, ukazali na potrebu zaštite djece i maloljetnika

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Nevenko Vranješ čestitaju djeci Međunarodni dan djeteta, 20. studenoga, te ujedno koriste priliku da široj javnosti ukažu na potrebu zaštite djece i maloljetnika od zlostavljanja, nasilja i nasilja. raznih oblika diskriminacije.

Pučki pravobranitelji u svom radu posebnu pozornost posvećuju zaštiti prava djece kroz rad Odjeljenja za praćenje ostvarivanja prava djece koja djeluju u okviru ove institucije od 2009. godine.

Ovo Odjeljenje u tekućoj godini postupa u više od 200 predmeta koji se odnose na vršnjačko nasilje, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu djece, ugrožavanje i kršenje prava djeteta u tzv. visoko konfliktnim razvodima, zaštitu djece od nasilja u obitelji, školi itd., saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. 

U ovoj godini ombudsmeni su poseban fokus stavili na djecu bez roditeljskog staranja, te su na temelju registriranih predmeta i sveobuhvatne analize pravnog okvira, kao i relevantnih podataka prikupljenih u komunikaciji s nadležnim institucijama/ustanovima i na terenu utvrdili stvarno stanje kada je u pitanju zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini, što su i prezentirali u “Specijalnom izvještaju o zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja s posebnim fokusom na stanje u ustanovama”.

Kao i prethodnih godina, ombudsmeni će sudjelovati u nizu aktivnosti na ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana djeteta, uključujući i konferenciju koja će se tim povodom održati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, 20. studenog.

Pročitajte...