Online nastava za učenike srednjih škola

Prvi radni dan ove sedmice počela je online nastava za učenike od 6 do 9 razreda, kao i za učenike srednjih škola. Iz Ministarstva obrazovanja i nauke mole roditelje, učenike, ali i prosvjetne radnike za strpljenje, buduće da se, kako kažu, još uvijek nalaze u testnom periodu.

Obrazovanje u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj BiH, trenutno se suočava sa najtežim ispitom od završetka rata do danas. Učenici i studenti umjesto u klupama, školske dane provode uz kompjutere,tablete ili laptope.

Iako nastava putem online platforme još uvijek nije profunkcionisala u punom kapacitetu, resorna kantonalna ministrica očekuje da će u narednih nekoliko dana sve biti pod kontrolom.

– Jučer smo radili jedan presjek stanja, gdje 36 škola na području našeg kantona uopšte nije pristupilo platformi. Nadam se da će uskoro to riješiti. Još uvijek je testna faza. Vjerujem da će i učenici i nastavnici imati određenih problema, ali rješavamo svaki problem kako naiđe. Tako da sam sigurna da će u nekom kraćem periodu sve ovo da profunkcioniše onako kako smo to zamislili, ističe ministrica Fahreta Brašnjić.

Prema riječima ministrice značajan broj nastavnika radi konstantno, i ulaže dosta truda da bi cijeli projekat profunkcionisao.

– Već smo prikupili informacije koliko učenika nema pristup internetu. Zahvaljujem se Bh Telecomu koji je izašao u susretm i ponudio svoje pakete učenicima. Također, pokušavamo da riješimo problem ako postoje učenici koji nemaju internet, tablet ili računar, da im ustupimo školske računare, kazala je.

Srednja Elektrotehnička škola Tuzla pozitivan je primjer brige o svojim učenicima. Onima koji imaju tehničkih poteškoća u praćenju online nastave, odnosno onima koji nemaju mogućnost pratiti nastavne sadržaje ni na telefonu, ni na računaru, ponudili su računar na revers od škole.

– Škola je od učenika i mi se na takav način i odnosimo prema svemu tome. Svih naših 100 računara, koliko imamo, stavili smo na raspolaganje učenicima koji nemaju kod kuće mogućnost, da uz određenu tehničku podršku imaju način pristupa platformi i organizaciji ovog vida nastave koja se sada odvija, kazao nam je direktor Elektrotehničke škole u Tuzli Selmir Dadanović.

Pojava koronavirusa u našoj zemlji zatvorila je i vrtiće, tako da i mališani svoje vrijeme umjesto u odgoljnim grupama, provode u kućama. Kako bi im vrijeme provedeno u izolaciji bilo što zabavnije, iz JU Naše dijete Tuzla odlučili su se također na online komunikaciju sa svojim korisnicima. Ističu da zadaci i ovakav vid komunikacije služi u svrhu psihološke podrške kako djeci tako i roditeljima.

(RTVTK)