Općina Čelić nastoji da zaštiti proizvodnju jagoda

Kvalitetna i plodna zemlja. Čist zrak. Vrijedni ljudi. Ovo je više nego dovoljno za dobar život. A svjesni su ovih prednosti upravo građani Čelića, koji već 50 godina uzgajaju jagode, koje su postale bh. brend. Općina pokušava da brendira čelićku jagodu, ali pomaže i lokalnim proizvođačima da lakše plasiraju svoj proizvod.

Novinarka: Emina Ibrić

Hata Selmanović iz Čelića šest godina je radila u Sudu za prekršaje. Bila je i radio voditelj na lokalnom radiju osam godina. Budući da potiče iz porodice u kojoj se vrijedno radilo, te živjelo od plodova zemlje, odlučila je da postane, kako kaže, sam svoj gazda. Prije desetak godina posadila je dva i po duluma jagoda i nije ništa znala o proizvodnji, jer se danas jagode uzgajaju na jedan sasvim drugačiji način.

– Jedno vrijeme sam imala pet duluma jagoda, jedan dio je bio u zatvorenom, odnono zaštićenom prostoru, jedan dio napolju. Ove godine imam tri duluma posađenih jagoda u zatvorenom prostoru, kazala nam je Hata Selmanović.

Proizvodnja jagoda težak je i mukotrpan posao, koji Hata sama vodi. Tokom sezone, angažuje pomoće radnike.

– Nije lahko raditi na zemlji kao uostalom i bilo koji drugi posao. Ništa nije lahko raditi. Teško jeste fizički, ali kada uživaš u tome, kada se maksimalno posvetiš i rezultati dođu. Najmanje se isplati sjediti i kukati, dodala je.

A od proizvodnje jagode ugodno živi i porodica Mustafe Meškovića, koji svake godine na svom imanju proizvede oko 65 tona jagode. Kaže da je uzgoj jagode najskuplji posao sa najbržoj zaradom.

– Po jednom dulumu ide oko 3 do 3,5 hiljada KM, bez plastenika. Sa plastenicima ide oko 8 hiljada KM. Unosna je to proizvodnja. Međutim ima posla tokom cijele godine, istakao je Mešković.

Jagode je počeo uzgajati 1997. godine. Počeci su bili skromni, a jagodom je zasadio dulum zemlje.

– Sada imam negdje oko 3,5 hektara i mislim da je to neki plafon i da se ne mogu više širiti, jer imamo malo problema sa nedostatkom radne snage, dodao je Mustafa.

Pomoć lokalne zajednice važna je za poljoprivredne proizvođače. Ove godine općina Čelić, po prvi put nakon 10 godina, novčano će pomoći uzgoj jagoda.

– Mi smo na sjednici Općinskog vijeća, kada smo usvajali budžet obezbijedili pomoć za poljoprivredne proizvođače, kazao nam je Mustafa Ljaljić, predsjedavajući OV Čelić.

Općina se prije dva mjeseca aktivno uključila i u proces brendiranja čeliće jagode. Cilj je zaštita proizvodnje.

– Oko 50 godina proizvodi se jagoda u Čeliću i nikada taj brend nismo zaštitili, istakao je načelnik Čelića Admir Hrustanović.

U prošloj godini, općina je uspjela obezbijediti novac za proširenje plasteničke proizvodnje jagoda za oko sto pedeset duluma zemlje. Preko IPA fondova su obezbijedili oko 400 hiljada KM. Isto toliko su obezbijedili i preko Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

– Tako da smo kroz ta sredstva i poticajna sredstva koja će poljoprivrednci ove godine dobiti za te plastenike i kroz samu prodaju Čelić će biti bogatiji za oko 2 miliona KM, dodao je načelnik Hrustanović.

Zemljoradnička zadruga Čelić nedavno je potpisala ugovor sa Bingom, koji se obavezao da u Čeliću izgradi tržni centar i hladnjaču. Bingo će tako od naredne godine otkupljivati voće i povrće iz Čelića, te ih plasirati u svojim objektima u BiH. Prodaja jagode će tako ići puno brže, a kupci će biti sigurni da kupuju čelićku jagodu.

(RTVTK)

Pročitajte...