Općina spremna sufinansirati pokretanje pumpe za vodosnabdijevanje Puračića

Problem vodosnabdijevanja u Puračiću kompleksan je bar toliko koliko je i sam sistem kojim se neredovito doprema pitka voda mještanima ove lukavačke mjesne zajednice. Problem je kulminirao ove jeseni, kada je i grupa građana počela prikupljati potpise i boriti se za pitku vodu. Uz nezadovoljne mještane Puračića na sastanku kod načelnika općine Lukavac bili su i predstavnici Vijeća MZ, JKP ‘’Rad’’ i GIKIL-a. Svi su oni u lancu vodosnabdijevanja i svi imaju dugovanja. Domaćin sastanka je predložio konkretno rješenje. Čeka se pristanak odgovornih u JKP ‘’Rad’’ i GIKIL-u.

Dug je put od izvorišta do puračkih česmi koje su često suhe. JP ‘’Spreča’’ prodaje vodu GIKIL-u, GIKIL isporučuje vodu JKP ‘’Rad’’, a ‘’Rad’’ građanima. U slučaju Puračića, voda se potom distribuira Mjesnoj zajednici, a tek onda otvaraju ili zatvaraju ventili građanima. I u cijelom tom lancu, svako svakom duguje, napominje domaćin sastanka na kojem se nastojalo riješiti problem nestašice vode. Načelnik Edin Delić je ponudio konkretno rješenje, a ono je osigurati što prije 33 hiljade KM za nabavku pumpe. Zatražio je od JKP da uplati polovicu sredstava, i to u vidu vraćanja dijela duga GIKIL-u, dok će preostali iznos finansirati Općina.
Mještani Puračića tvrde da samo trećina građana ima vodu. Na vodovod je priključeno 680 domaćinstava, ali vodu pouzdano imaju sam oni koji imaju svoje bunare. Grupa nezadovoljnih se organizirala i zatražila da se problem hitno riješi. Dio optužbi upućuju i na adresu Vijeća MZ. Jedinstveni su jedino kod stava, da vodu treba staviti pod kontrolu JKP.
Dug MZ Puračić ‘’Radu’’ za isporučenu vodu iznosi 82 hiljade i 649 KM. ‘’Rad’’ GIKIL-u duguje 3 miliona, a GIKIL Općini Lukavac 700 hiljada KM. Nema opravdanja za tolike iznose, navodi načelnik Lukavca. Niti će dugovi biti oprošteni, niti problem riješen sam od sebe. Jedino i dalje mogu trpiti građani.

Pročitajte...