Općinski sud Živinice potvrdio optužnicu protiv savjetnika gradonačelnika Živinica Abdulaha Zukića i vd direktora RMU Đurđevik Samira Suljića

Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivšeg ministra u Vladi TK, savjetnika premijera i trenutnog savjetnika gradonačelnika Živinica Abdulaha Zukića (40) i v.d direktora RMU Đurđevik Samira Suljića (44), obojica iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da je Zukić počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Suljić produženo krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi.

Oni su optuženi da su, po prethodnom dogovoru, Zukić koristeći svoj uticajni položaj koji je imao obavljajući pomenute funkcije, a Suljić kao odgovorna osoba u rudniku, u periodu od aprila do juna 2021. godine od vlasnika jednog privatnog preduzeća koje je od RMU Đurđevik imao dospjela nenaplaćena potraživanja u iznosu od oko 700.000 KM za prodaju guma za kamione tražili dar u novcu kako bi Suljić realizirao i isplatio potraživanja ovoj firmi, te su od drugog vlasnika preduzeća tražili iznos od 40.000 KM kako bi ta firma prošla na tenderu za kupovinu bakra i željeza koje je prodavao rudnik, na što vlasnici firmi nisu pristali.

U trećoj tački optužnice terete se da su od direktora jedne zaštitarske agencije koja je poslovala sa RMU Đurđevik tražili 15 posto od ukupno nenaplaćenog potraživanja, a kako bi posredovali kod Elektroprivrede da isplati taj dug.

-Kada je Elektroprivreda isplatila ukupan dug od oko 200 hiljada maraka, direktor RMU Đurđevik Samir Suljić je od direktora ove firme zaštiraske primio iznos od 30 hiljada KM koje su bile označene. Nakon toga je Državna agencija za istrage i zaštitu lišila slobode i Samira Suljića i Abdulaha Zukića, navodi Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Zukiću izreknu sigurnosne mjere zabrane obavljanja službene dužnosti u organima uprave ili dužnosti savjetnika u organima uprave, a Suljiću zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u pravnim licima sa pretežnim državnim kapitalom. Također, nadležni sud je optuženima, umjesto ranije mjere zabrane napuštanja obiteljskog doma, odredio mjere zabrane napuštanja područja TK, kao i zabranu međusobnog sastajanja i sastajanja sa svjedocima.

Pročitajte...