Operativni komandant EUFOR-a u posjeti Sarajevu

Generalni direktor Vojnog osoblja Evropske unije (DG EUMS) i novi operativni komandant EUFOR-a generalpukovnik Olivier Rittimann boravi u posjeti EUFOR bazi Butmir 1. do 4. aprila.

U posjeti, od 1. do 3. aprila, boravi i generalpukovnik Esa Pulkkinen, generalni direktor Vojnog osoblja EU.

Generali su se sastali s komandantom EUFOR-a generalmajorom Martinom Dorferom i komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Marti Bissell. Osim toga, posjetili su i LOT tim u Mostaru i sastali se s vojnicima EUFOR-a koji rade u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Komentirajući svoju ulogu operativnog komandanta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, generalpukovnik Rittimann je rekao da mu je čast preuzeti dužnost operativnog komandanta od generala Everarda.

– Ja vjerujem da EUFOR daje veliki doprinos sigurnom i stabilnom okruženju u Bosni i Hercegovini, koje je od presudnog značaja za napredovanje zemlje ka EU integracijama – istakao je.

Operativni komandant i generalni direktor Vojnog osoblja EU bili su i u službenoj posjeti specijalnom predstavniku EU u Bosni i Hercegovini ambasadoru Lars-Gunnaru Wigemarku, kao i ministrici odbrane BiH Marini Pendeš, saopćeno je danas iz EUFOR-a.

Nakon sastanka s Pendeš, generalpukovnik Rittimann je izjavio da su EUFOR i Oružane snage Bosne i Hercegovine izgradili jedan snažan odnos.

– OSBiH rado učestvuju u kombiniranoj i kolektivnoj obuci tokom vježbi EUFOR-a. EUFOR je posvećen pružanju podrške kontinuiranim naporima OSBiH na rješavanju pitanja viškova naoružanja i municije i aktivnostima deminiranja – dodao je.

Pročitajte...