Operativni štab za migracije u BiH: Pojačanim nadzorom granica do smanjenja ulazaka migranata

– Sa lokalnim zajednicama i predstavnicima međunarodnih institucija dogovorene lokacije za prihvat migranata na području USK, i za te namjene je određeno mjesto Lipe na području općine Bosanski Petrovac, dok će se kao privremeno rješenje do osposobljavanja ovog centra, koristiti i zgrada Agrokomerca u Velikoj Kladuši

SARAJEVO (AA) – Načinu i potreba za jači nadzor i kontrolu istočne granice Bosne i Hercegovine kako bi se spriječili nelegalni ulasci migranata sa područja Srbije i Crne Gore bile su teme sastanka članova Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH održanog u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Navedeno je da je od početka godine registrovano je 9.326 migranata i procjenjuje se da se oko 3.000 trenutno nalazi u BiH.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija, te zbrinjavanju migranata koji se nalaze na teritoriji BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je predsjedavao sastankom, upoznao je članove Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH o najnovijim aktivnostima vezano za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona.

Naglasio je da je jučer počelo smještanje porodica i maloljetnika bez pratnje u hotel Sedra kod Cazina, dio migranata prošle sedmice iz Bihaća je izmješten u Azilantski centar kod Trnova, a osobe koje su ugrožavale sigurnost na području USK smještene su u Imigracioni centar u Lukavici.

Istakao je da je konačno sa lokalnim zajednicama i predstavnicima međunarodnih institucija dogovorene lokacije za prihvat migranata na području USK, i za te namjene je određeno mjesto Lipe na području općine Bosanski Petrovac, dok će se kao privremeno rješenje do osposobljavanja ovog centra, koristiti i zgrada Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Mekić je istakao da će time u potpunosti biti rasterećen grad Bihać u kojem se trenutno nalazi najveći broj migranata.

Također, stekli su se svi preduslovi i osigurana finansijska sredstva za početak opremanja lokacije Ušivak kod Hadžića, gdje će se također smjestiti migranti sa područja Sarajevskog kantona.