Opisivanje stvarnosti iz pera Esnefe Smajlović – Muhić: Majka Hatidža-Podrinjska heroina

Sve ono što je Esnefa Smajlović – Muhić činila tiho za sebe i uski krug prijatelja, sada stavlja pred sud javnosti. Otvara oči pred patnjama, stradanjima i strahotama bošnjačkog naroda u Srebrenici. U knjizi “Majka Hatidža” kroz prizmu Hatidžinog života, od rođenja do smrti, autorica prmišlja o dešavanjima u Srebrenici tokom  agresije na Bosnu I Hercegovinu i najstrašnijeg događaja koje pamti savremena historija, genocida nad Bošnjacima Podrinja.

Kako sama autorica kaže:

“Brojne su lekcije iz života majke Hatidže koje trebamo učiti i prenositi na buduće generacije. Moja namjera je bila da se ovo vrijedno i čestito ime trajno pamti. Da ga buduće generacije otkrivaju u što autentičnijem svjetlu, kako bi što bolje razumjele naše vrijeme kroz Hatidžin životni put”

Na stranicama knjige Esnefe Smajlović – Muhić gledate u lice majke Hatidže.

Lice jednostavne dobrote i poštenja naših ljudi, lice saosjećajnosti, gostoljubivosti, skromnosti i doboronamjernosti. Nadalje, iščitavamo Hatidžinu tugu zbog lične i porodične tragedije. Nadati se da će pravda koju je majka Hatidža tražila tokom života, za izgubljenim sinovima Bosne, biti zadovoljena. Na tom tragu su i stranice koje je o majkama Srebrenice, kroz priču majke Hatidže ispisala Esnefa Smajlović- Muhić.

Recezenti knjige su: akademici Mustafa Cerić, Ferid Muhić i Emir Ramić, profesor Adib Đozić i Fadila Memišević, predsjednica Savjeta Društva za ugrožene narode za BiH.

Promocija knjige bit će održana u Sarajevu, uoči obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Podrinja u Srebrenici.

Pročitajte...