7.8 C
Tuzla,BA
Subota, 23 Oktobra, 2021
Naslovna Izdvojeno Oružane snage: Spremni smo, čekamo naredbu Predsjedništva BiH

Oružane snage: Spremni smo, čekamo naredbu Predsjedništva BiH

Oružane snage BiH su spremne staviti na raspolaganje resurse u cilju pomoći civilnom stanovništvu u zaštiti od pandemije, saopćeno je iz  Ministarstva odbrane BiH.

Trenutna situacija u borbi protiv širenja koronavirusa primarno nalaže angažman zdravstvenog sistema u BiH, dok će angažman Oružanih snaga BiH će biti definisan posebnim odlukama Predsjedništva BiH, a na zahtjev nadležnih institucija. Do sada Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o upotrebi resursa Oružanih snaga BiH.

Oružane snage BiH će staviti na raspolaganje svoje kapacitete. Angažman Oružanih snaga BiH bi podrazumijevao postavljanje i održavanje šatorskih punktova na graničnim prijelazima i drugim planiranim lokacijama.

Trenutno vršimo pripremu ljudstva i materijalno tehničkih sredstava za postavljanje šatora na određene lokacije, a koje će posebnim zahtjevom biti dostavljeni i odobreni od strane Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta.

Ukoliko Predsjedništvo BiH zatraži i drugi vid angažmana Oružane snage BiH će se staviti u funkciju i odgovoriti u skladu sa zahtjevom, bilo da se radi o angažovanju potrebnog ljudstva ili ustupanju materijalno-tehničkih sredstava.

Još jednom naglašavamo da će Oružane snage BiH djelovati na zahtjev i uz odobrenje Predsjedništva BiH, i biti spremne da reaguju u skladu sa zakonom propisanom misijom i u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta pružiti pomoć civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine..