Osmanović pozvao SNSD da se povuče iz Vijeća ministara: “Ima onih koji su spremni raditi”

Ministri iz reda SNSD-a, uključujući i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, na jučerašnjoj sjednici državne vlade “oborili” su Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH, a koja je stavljena na dnevni red na zahtjev ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande.

Osmanović je rekao da se mora tražiti izlaz ukoliko SNSD nastavi blokade te da se ne može dozvoliti da neko blokira džavu.

“Trebamo sjesti i naći rješenje ili ako nisu spremni nositi se s izazovima koji su pred Vijećem ministara BiH i parlamentarnom većinom, neka se povuku. Ima onih koji su spremni”, kazao je Osmanović.

Kako kaže, blokadu neće tolerisati ni domaći, a ni međunarodni zvaničnici.

Osmanovića smo pitali i da li je jedno od rješenja i to da članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić raspuste Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u kojem SNSD ima četiri od pet delegata iz reda srpskog naroda.

“Vidjet ćemo. Sada ne mogu to komentarisati. Iznio sam stav da se blokade neće moći tolerisati. Moraju se tražiti rješenja. Ne mogu ništa više reći”, zaključio je Osmanović.

Od dana održavanja Općih izbora 2018. godine SNSD u kontinuitetu blokira rad državnih organa. Prvo je problem bio NATO put BiH, a nakon toga izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

SDA je već uz podršku opozicionih stranaka SDS i PDP uspjela izmijeniti Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te na taj način osujetiti blokade SNSD-a kada je riječ o formiranju parlamentarnih komisija. Tek nakon izmjena Poslovnika o radu SNSD je popustio i delegirao parlamentarce u stalna radna tijela PSBiH.

(RTVTK/KLIX)

Pročitajte...