Osmanović: Rasporediti teret migrantske krize (VIDEO)

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović je izjavio novinarima da je taj Klub bio spreman da učestvuje na sazvanoj vanrednoj sjednici tog doma, koja danas nije održana zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske.

– S obzirom na to da je ozbiljan problem migrantska kriza, očekivali smo da se vodi rasprava i da proisteknu zaključci koji bi doprinijeli tome da se uozbilje sve institucije, odnosno svi nivoi vlasti u BiH. Smatramo da teret migrantske krize treba rasporediti na općine, kantone, entitete i državu  – naveo je Osmanović.

Dodao je da u ovom slučaju, samo neki kantoni i neke općine snose teret migrantske krize, “dok se značajni nivoi vlasti niti budžetski, niti drugim kapacitetima ne suočavaju sa tom krizom”.

Izrazio je žaljenje što osim njega, niko od poslanika iz entiteta Republika Srpska nije bio prisutan, napomenuvši da je postojao kvorum za rad, ali nije postojala mogućnost da usvajaju bilo kakve zaključke ili bilo kakve odluke.

– Bez dolaska poslanika iz entiteta Republika Srpska mogla se voditi rasprava, ali ništa nismo mogli zaključiti niti bilo šta usvojiti – pojasni je Osmanović.

Naveo je da je kršenje i zakona i Ustava “da SNSD blokira rad Zastupničkog doma PSBiH i Dom naroda dok se ne izabere Vijeće ministara”.

Osim razmatranja situacije u vezi s migrantskom krizom, poslanici su danas trebali razmatrati i Informaciju Kolegija Predstavničkog doma PSBiH o razlozima neimenovanja članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i mogućim posljedicama.

Osmanović kaže da su posljedice po BiH sigurno velike, te da prije svega “neće imati bilo ko da iznosi i brani stavove  BiH u jednom tako značajnom tijelu“.

– Nakon toliko godina, prvi put nemamo prisutne naše delegate i poslanike. Politički, ekonomski, u svakom drugom segmentu mogu se očekivati negativne posljedice po BiH – smatra  Osmanović.

Pročitajte...