Osmanović sa princom Selmanom o uređenju bogate saradnje dvije zemlje

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa princom Sultan bin Selman bin Abdulaziz Al Saudom, predsjednikom Generalnog komiteta Kraljevine Saudijske Arabije za turizam i kulturno naslijeđe koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH, o iskustavima dvije zemlje u oblasti kulturnih politika i zaštite materijalnog naslijeđa, te jačanju i unaprijeđenju saradnje dvije zemlje u oblasti obrazovanja, kulture i nauke.

– Izuzetno cjenimo svu pomoć koju je Saudijska Arabija donirala Bosni i Hercegovini, posebno u dijelu koji se odnosi na pomoć povratničkoj populaciji u cijeloj BiH. Želimo da razvijamo saradnju u oblastima u kojima djeluje Ministarstvo civilnih poslova, a prioritetno u području visokog obrazovanja i turizma, kroz bogatu kulturnu ponudu naše zemlje – rekao je ministar Osmanović.

Podsjetio je da je nedavno potpisan Memorandum o razumijevanju o obrazovnoj i naučnoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije i izrazio očekivanje da će dokument uskoro biti ratifikovan kako bi počela njegova primjena.

– Veliki broj naših državljana studirao je u proteklih pedeset godina u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i stečena znanja primijenjena su u razvoju BiH. Cilj nam je da tu saradnju i institucionalno uredimo u interesu studenata, profesora i naučnih radnika dvije zemlje – podvukao je ministar Osmanović.

Osmanović i princ Selman složili su se da je značajna podrška koju dvije zemlje međusobno pružaju u međunarodnim institucijama kulture, što rezultira zaštitom značajnog kulturnog naslijeđa iz BiH i Kraljivine Saudijske Arabije.

U razgovoru je posebno naglašen značaj regionalne saradnje, a princ Salman izrazio je zadovoljstvo što njegova zemlja uspješno pomaže stabilizaciju stanja na Balkanu, posebno odnose BiH i Srbije. Posebno je naglasio opredijeljenost njegove zemlje za stabilnu Bosnu i Hercegovinu i miran suživot svih njenih naroda, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pročitajte...