Osnovci u TK polagali maturu – Rezultati za 7 dana

Ukupno  4.210 učenika u 88 škola na području  Tuzlanskog kantona polagalo je danas eksternu maturu. Predstavnici kantonalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku i Pedagoškog zavoda TK koji početak maturskog ispita obilježili su simbolično posjetom Osnovnoj školi Miladije u Tuzli.

novinar Azra Mešič

Za eksternu maturu su se učenici završnih razreda pripremali vježbajući zadatke objavljenje u katalozima na internet stranicama Pedagoškog zavoda. Ovo testiranje imale su dvije generacije prije njih.

– Što se tiče kataloga mi smo iskopirali od prošlih generacija što su bile ovdje. Bilo je teško, pa su nam objašnjavali nastavnici i stariji učenici, ali smo se pripremili za ovu maturu, kaže za RTVTK Emir Selimović, maturanat OŠ ”Miladije”.

Emir će nakon mature konkurisati za upis na zanat autoelektričara, a na prijemnom ispitu u srednju školu bodovat će mu se rezultati testiranja u iznosu od 10 odsto u odnosu na druge kriterije. To je uz opću provjeru nivoa stečenog znanja učenika i cilj eksterne mature.

– Mi moramo reći da smo lideri kad je u pitanju eksterna matura u Federaciji i u cijeloj BiH. Smatram da je TK na ovom polju reper. Imamo 4.200 učenika, a 50 iz drugih kantona. Ove godine smo pripremili i 37 testova za učenike sa poteškoćama u razvoju, kaže  Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK dodao je da je svaki od učenika sa poteškoćama u razvoju imao je pomoć asistenta tokom testiranja. Ove godine su vodili računa da svako dijete ima izbora da odabere i pismo i jezik na kojemu će pisati odgovore, kaže on.

Rezultati testiranja bit će poznati u toku naredne sedmice.

Pročitajte...