Otklonjen kvar na linearnom akceleratoru, Nastavljaju se radioterapijski tretmani na UKC-u

Na Odjeljenju za radioterapiju UKC-a Tuzla, otklonjen je kvar na linearnom akceleratoru te je uspostavljen redovan sistem rada. Naime, u prvoj sedmici ovog mjeseca, došlo je do kvara na aparatima za sprovođenje radioterapijskog tretmana, zbog čega je njegova isporuka za onkološke pacijente prekinuta od 7. do 17. decembra, kada je otklonjen kvar a od danas je uspostavljen normalan režim rada.

Radioterapijski tretman na UKC-u Tuzla, od 2009 do 2018. godine ukupno je prošlo oko 8000 pacijenata. Samo u ovoj godini kod 900 pacijenata je planiran i isporučen radioterapijski tretman, ujedno i najveći broj ozračenih pacijenata na godišnjem nivou od osnivanja ovog odjeljenja. Zbog toga je i kvar na radioterapijskoj opremi, konkretno na linearnom akceleratoru, zabirnuo pacijente. Međutim, kvar je otklonjen te se od danas krenulo sa redovnim tretmanima.

  • Nažalost, iz godine u godinu, bilježimo povećanje onkoloških pacijenata, tako da na našem kantonu imamo 1600 novih dijagnosticiranih pacijenata sa malignim oboljenjima. Na prvom mjestu je karcinom pluća, probavni karcinom pa karcinom dojke, pojasnio je doktor Hasan Osmić, šef odjeljenja za radioterapiju.

Hasan Osmić, šef Odjeljenja za radioterapiju, poručio je da je obustava terapije kod onkoloških pacijenata bila u optimalnom tretmanskom roku tako da neće uticati na ishod njihovog liječenja. Također, pacijenti koji su u procesu započinjanja ili sprovođenja radioterapije nastavljaju sa redovnim planiranim tretmanom.

  • Mi dakle imamo pacijente koji su u mjesecu novembru počeli, mi smo danas napravili kontrolu svih žurnala, svih pacijenata koji su se javili na Odjel za radioterapiju. Sve su to pacijenti iz 11 mjeseca ove godine i svi su oni u nekom optimalnom vremenu započinjanja radioterpaijskog tretmana tako da će pacijenti svi biti zbrinuti na vrijeme i započeti svoj tretman, dodao je Osmić.

U saopćenju iz UKC-a poručili su da je dosadašnji prosjek čekanja na početak radioterapijskog tretmana 25 dana, što podrazumijeva pregled pacijenta, planiranje doze, CT simulaciju i radioterapijski tretman. Ističu da je riječ o standardu klinika iz okruženja. Pored toga, rečeno je da je oprema na ovom odjeljenju stara devet godina te da ju je potrebno obnoviti.

Pročitajte...