Otvoren 20. Međunarodni festival pozorišta s područja Balkana

U organizaciji Draft Teatra Tuzla, a u okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli”, sinoć je otvoren 20. Međunarodni festival pozorišta s područja Balkana. Festival se održava od 22. do 26. septembra u Ljetnoj bašti Narodnog pozorišta Tuzla. Planirano je izvođenje pet predstava i projekcija jednog filma.

Draft Teatar Tuzla i ove godine pokušava okupiti stvaraoce iz Bosne i Hercegovine i država regije na Festivalu “Pozorište bez granica 2020”, koji će od 22. do 26. septembra biti održan u Tuzli. Za 20. Međunarodni festival pozorišta s područja Balkana planirano je pet predstava i projekcija jednog filma, a sve će ovisiti i biti realizirano u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama. Predstave su različitih žanrova, a organizator vjeruje da će svako za sebe pronaći po nešto.

Programom je planirano da “Pozorište bez granica 2020” otvori Teleport teatar iz Novog Sada no zbog mjera koje glumcima iz Srbije nalažu izolaciju od 15 dana nakon povratka iz BiH njihov dolazak je otkazan, a u ljetnoj bašti emitovan je snimak druge predstave u njihovom izvođenju.

I večerašnje gostovanje Pozorišta Travnik iz Travnika je zbog bolesti jednog od glumaca otkazano pa će umjesto njih nastupiti domaćini, Draf teatar. U okviru festrivala trebali bi nastupiti još i Teatar Skrb i uteha iz Skoplja (Makedonija), Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca u koprodukciji sa Kazalištom Nova scena Vinkovci (Hrvatska) i Akademija scenskih umjetnosti iz Sarajeva.
Ulaz za sve predstave je besplatan. Predstave se igraju na otvorenom u ljetnoj bašti, a u slučaju kiše predstave će biti održane u Sali Narodnog pozorišta. Festival se održava u skladu sa epidemiloškim mjerama.

 

Pročitajte...