Otvorena 44. kulturno-vjerska manifestacija ‘Dani mevluda i zikra’.

Koncertom duhovne glazbe u hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” otvorena je 44. po redu kulturno-vjerska manifestacija “Dani mevluda i zikra”.

Ovogodišnju manifestaciju otvorio je njezin pokrovitelj, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić podsječajući kako je riječ o manifestaciji koja svjedoči o bogatoj, duhovnoj i znanstvenoj tradiciji.

-Riječ je o kulturnoj manifestaciji koja svjedoči o bogatoj, duhovnoj i znanstvenoj tradiciji naših predaka, a koja se nastavlja njegovati i pormovirati u današnjem vremenu, podsječajući na univerzalne vrijednosti i kontinuirani proces bošnjačkoga identiteta na prostoru naše jedine domovine – BiH –naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Po njegovim riječima, Bošnjaci su autohtoni narod, istorijski formiran na ovim prostorima već u razdoblju srednjovjekovne bosanske države i od tada do danas, u razdoblju svog višestoljetnog psotojanja svoj nacionalni položaj su uvijek razumijevali u neraskidivom odnosu s Bosnom kao višeslojnom, nacionalnom, religijskom i kulturnom zajednicom, zbog čega su uvijek bili faktor unutarnje ravnoteže, okosnica međuvjerske suradnje i tolerancije, predani za bosansku opstojnost ali i poveznica između ljudi različitih svetonadzora i most između Istoka i Zapada.

-Zbog toga je nebobitna povijesna činjenica koju je potrebno stalno ponavljati, posebno zbog generacija koje dolaze, da su Bošnjaci autohtoni i stari narod ovoga europskoga podneblja i da je njihova jedina domovina BiH, u razdoblju od jednoga milienija svoga postojanja, iako su je mnogi i osvajali i svojatali, suštinski uvijek bila samo bosanska- zaključio je Zvizdić.

Na koncertu duhodne glazbe nastupili su Armin Muzaferija i hafiz Aziz Alili, uz pratnju Tesavvufskog ansambla i zbora tekije Mesudije, a u programu sudjeluje i zbor Dječijeg vrtića “Zemzem”.

Manifestacija obiluje bogatim duhovnim, znanstvenim, obrazovnim i kulturno-umjetničkim programom, a njezina središnja svečanost, na kojoj se, kao i dosadašnjih godina, očekuje više od 30 tisuća vjernika, bit će održana u subotu, 4. svibnja, u Blagajskoj tekiji, s početkom u 11 sati.

Pored Mostara dio programa ovogodišnje manifestacije bit će realiziran u Gacku, Prozoru i Stocu.

Manifestacija će biti zatvorena 9. svibnja na mostarskim Šehitlucima dovom šehidima i sjećanjem na Dan pobjede nad fašizmom.

“Dani mevluda i zikra” glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

Pročitajte...