Otvorena nova zgrada Ambasade BiH u Zagrebu

– Hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić poručila je u svom govoru na otvorenju veleposlanstva kako je ovo potvrda i prilika za izgradnju još boljih gospodarskih, političkih i drugih odnosa između dviju zemalja

ZAGREB (AA) – Ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak otvorili su novu zgradu Ambasade Bosne i Hercegovine na Pantovčaku, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz dvoje ministara, novu zgradu Ambasade BiH, koja se nalazi u rezidencijalnoj četvrti, na adresi Pantovčak 162, rezanjem crvene vrpce svečano je otvorila veleposlanica BiH u Hrvatskoj Renata Paškalj.

Hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić poručila je u svom govoru na otvorenju veleposlanstva kako je ovo potvrda i prilika za izgradnju još boljih gospodarskih, političkih i drugih odnosa između dviju zemalja.

“Hrvatskoj je Bosna i Hercegovina važan prioritet vanjske politike. To je pokazala i činjenica da smo ove godine kao prvu zajedničku sjednicu dviju vlada održali sa BiH na kojoj je bilo 50 točaka s otvorenim pitanjima, ali i sa pitanjima kojima želimo graditi bolju suradnju”, kazala je Pejčinović Burić i dodala:

“Želimo Bosnu i Hercegovinu podržati u svim njenim nastojanjima, mislimo da je europski put jedan od najvažnijih, a kojim je BiH počela koračati. Pitanje stabilnosti države je važno i ono dolazi u kontekstu izbora koji će se održati sljedeće godine. Želimo potaknuti sve aktere u BiH da rade na novom izbornom zakonu jer mislimo da će time riješiti to pitanje stabilnosti dugotrajnije.”

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je rekao kako je za BiH strateški cilj broj jedan na vanjskopolitičkom planu članstvo u Europskoj uniji (EU), a na drugom mjestu je regionalna suradnja.

“Posebno nam je u tom dijelu važan trougao Hrvatska – Srbija – Bosna i Hercegovina jer potpuno je normalno i razumno da postoji interes za ono što se dešava u Bosni i Hercegovini, briga i želja da stvari idu naprijed. I iz Zagreba, jer hrvatski narod koji živi u Bosni i Hercegovini je isti onaj koji živi u Hrvatskoj, a isto tako, po istoj osnovi i iz Beograda”, kazao je Crnadak.

Crnadak je izrazio zadovoljstvo da se BiH na ovaj način trajno pozicionirala u Zagrebu i Beogradu, a za naredne godine najavio je iste korake s otvaranjem trajnih pozicija bh. ambasada u Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Crnadak je istaknuo kako očekuje da će se sva otvorena pitanja između dvije države, poput pitanja mosta preko Save, Pelješkog mosta i zagađenja u Bosanskom Brodu, rješavati u otvorenoj atmosferi i dogovorom.

“Za nas je Hrvatska bila veliki partner i podrška na našem putu ka Europskoj uniji. Najveći problem je što to ne ide brže kod nas”, kazao je Crnadak.

Poručio je da očekuje kako će krajem ove i početkom sljedeće godine u diplomatskoj ofenzivi prema zemljama u EU, BiH zvanično dobiti status kandidata.

Premijera Andreja Plenkovića Crnadak je okarakterizirao kao jednog od najagilnijih ljudi u Briselu u podršci BiH na europskom putu.

Veleposlanica Renata Paškalj zahvalila se na podršci u realizaciji ovog projekta hrvatskom i bh. ministarstvu vanjskih poslova.

Paškalj je poručila kako je kupnja i opremanje ovog objekta namijenjenog za veleposlanstvo potvrda dobrih, prijateljskih i susjedskih odnosa između Hrvatske i BiH.

Na inauguraciji nove zgrade nazočio je potpredsjednik Sabora Hrvatske Željko Reiner, brojni predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj, saborski zastupnici te drugi visoki funkcioneri iz Hrvatske i BiH.

Pročitajte...