OV Banovići: Usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta za 2020. godinu

U Banovićima je danas održana 39. redovna sjednica Općinskog vijeća. Vijećnici su nakon duže rasprave, između ostalog, usvojili Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Općine Banovići za 2020. godinu. Usvojeno je i nekoliko informacija o radu za 2019. godinu, i to Policijske uprave Banovići, Porezne ispostave Banovići i Biroa za zapošljavanje, te informacija o stanju izvorišta pitke vode Studešnica i Krabanja. Usvojen je i prijedlog odluke o dopuni Odluke o komunalnim taksama.

Vijećnici Općinskog vijeća Banovići usvojili su nakon duže rasprave na sjednici Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Općine Banovići za 2020. godinu. Direktni prihodi u Budžetu su, prema riječima predsjedavajućeg Općinskog vijeća, smanjeni za oko 811.000 maraka.

– Općina Banovići je danas usvojila Izmjene i dopune Budžeta. Taj Budžet je u okviru planiranih sredstava najviše utrošen, odnosno, danas se najviše govorilo o realizaciji kapitalnih izdataka za prostor Općine Banovići. Ti kapitalni izdaci su negdje oko 4 miliona, što je kada se pogleda ukupan Budžet, negdje oko polovina upravo je utrošena, ili će biti utrošena na rekonstrukciju i realizaciju određenih infrastrukturnih projekata na prostoru Općine Banovići, kazao nam je predsjedavajuć OV Nermin Delagić.

Vijeće je usvojilo i Informaciju o izvorištu pitke vode Studešnica i Krabanja. Predsjedavajući Delagić kazao je da je vodosnabdijevanje jedan od gorućih problema Općine Banovići, dodajući da se nada da će današnja rasprva dati određene rezultate i da će problem do jeseni u velikoj mjeri biti rješen.

Opozicioni vijećnik iz stranke SDA Selmin Berbić, istakao je kako opozicija smatra da rebalans budžeta nije u službi građana, te da se njihove stvarne potrebe zanemaruju i stavljaju u drugi plan. Također, naglasio je da su sporna kapitalna ulaganja, te izdvajanja za određene javne ustanove. Dodao je i da se moglo uraditi više u smislu očuvanja privrede i privrednika na području Općine Banovići.

U okviru dnevnog reda Općinsko vijeće Banovići usvojilo je Prijedlog odluke o komunalnim taksama, prijedlog odluke o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi. Usvojene su i informacije o radu za 2019. godinu Policijske uprave Banovići, Porezne ispostave Banovići i Biroa za zapošljavanje.

(RTVTK)

Pročitajte...