Ove godine, u našu zemlju najviše investirano iz Švicarske

U prvom polugodištu ove godine, direktne strane investicije u Bosnu i Hercegovinu iznosile su 386,7 miliona KM. U odnosu na isti period prošle godine, inostrane investicije su porasle za 66 odsto. Veća ulaganja su registrovana iz Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Srbije, Slovenije i Kuvajta. Inače, ukupna strana ulaganja u BiH, od maja 1994. godine do decembra prošle godine, prema podacima centralne banke iznose oko 13 milijardi KM.

U prvoj polovini ove godine, u Bosnu i Hercegovinu iz Švicarske je uloženo 61,6 miliona KM dok su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata investirana 22 miliona KM. Na trećem mjestu je Srbija sa 19,4 miliona KM . U BiH je ove godine investirano oko 386 miliona KM. Iz Vijeća Ministara BiH je saopćeno da  iako posljednjih godina raste broj investicija iz zemalja Bliskog Istoka, ipak su najznačajniji investitori evropske zemlje. Za usporedbu, u prošloj godini, u BiH su najviše investirale Hrvatska 119 miliona, Austrija 74 i Ujedinjeni Arapski Emirati 66 miliona KM. Inače, najviše stranog kapitala je uloženo u proizvodnju, zatim bankarski sektor i telekomunikacije.

Od maja 1994. godine do decembra 2016. Godine u Bosnu i Hercegovinu je uloženo 13 milijardi KM. Prošle godine oko 563 miliona KM dok se ove godine očekuje, kada se završe sve analize, da taj trend bude veći. Jer, samo su ulaganja u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period prošle bila veća za 66 odsto

Pročitajte...