Ovogodišnji AJB DOC Film Festival u online izdanju

– Odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentaraca biće dostupna putem digitalne platforme na oficijelnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba

SARAJEVO (AA) – Ovogodišnje izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) biće održano u prilagođenom formatu od 11. do 15. septembra. Odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentaraca biće dostupna putem digitalne platforme na oficijelnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako su organizatori saopštili, svi dokumentarni filmovi na ovoj platformi moći će se pogledati bez registracije i besplatno.

U skladu s mjerama i preporukama tijela nadležnih za javno zdravstvo i društveno odgovornim pristupom Al Jazeere Balkans, kao medijske kuće, donesena je takva odluka, pa će kompletan program festivala, razgovori s autorima i trening za mlade autore biti održani virtualno.

Tema vodilja trećeg AJB DOC Film Festivala je Voyage/Putovanje, a predstavljena je vizuelno, ali se i prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova, i stvarnošću kojom smo okruženi, onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje lično putovanje u potrazi za smislom i snagom, navode organizatori.

“Ovom temom se neposredno progovara o iskustvu putovanja u dobu kontrole i pravila koja ne vrijede jednako za sve. Nekada izbrisane granice ponovno su podignute i ojačane te predstavljaju privid sigurnosti i zaštite, ali i njihova krhkost i besmislenost u dobu pandemije nikada nije bila očitija, jer za virus granice ne vrijede. Stvarni motiv za granice se krije u strahu od nepoznatog onih koji ih postavljaju. Asocijativno predstavljamo putovanje koje počinje u našim glavama, ono na koje nas vodi svaki film, a u dokumentarnom je taj put satkan od najrazličitijih ljudskih iskustava i životnih priča“, navode iz AJB DOC-a.