Ovogodišnji Sajam šljive otvorit će Incko i Šarović

U Gradačcu će se od 29. avgusta do 1. septembra održati 45. sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, a učešće je najavilo više od 270 izlagača iz zemlje i inozemstva.

 Brojne aktivnosti

Organizacioni odbor usvojio je program, koji obuhvata aktivnosti koje će se dešavati tokom četiri dana Sajma.

– Izlagačima smo ove godine ponudili skoro 3.000 kvadratnih metara zatvorenog i 5.000 kvadratnih metara otvorenog sajamskog prostora, gdje će moći izložiti proizvode – kazao je za “Dnevni avaz” Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Istaknuo je da će Sajam i ove godine pratiti brojna stručna predavanja, savjetovanja, prezentacije, dodjela sajamskih medalja te bogat kulturno-zabavni program.

– Nakon niza godina, vraćamo “Plavu noć”, koja je nekad bila neizostavan sadržaj Sajma šljive – dodao je Šabanović.

Ovogodišnji, 45. sajam šljive trebao bi službeno otvoriti Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik međunarodne zajednice, i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

– Ovi ljudi već niz godina pomažu organizaciju Sajma i voljeli bismo da ga ove godine upravo oni i otvore. Posebno bi nas radovalo da se našem pozivu odazove i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreb, koji bi, zajedno s Inckom i Šarovićem, presjekao svečanu vrpcu na otvorenju Sajma – pojasnio je Šabanović.

Firme iz Hrvatske

Službeni pokrovitelji ovogodišnjeg Sajma su Grad Zagreb i Obrtnička komora grada Zagreba. Iz glavnog grada Republike Hrvatske dolazak na Sajam potvrdilo je 11 firmi čija je proizvodnja u vezi sa poljoprivredom.

Kolektivne izložbe

– Od kolektivnih izložbi, dogovorene su prezentacije izlagača iz Sarajevskog i Posavskog kantona te iz općina Srebrenik i Bosanski Šamac. Očakujemo da će ove godine proizvode izlagati i sve mljekare sa područja Bosne i Hercegovine – naglasio je Šabanović.

(RTVTK/AVAZ: Z. MATKIĆ)

Pročitajte...