Palmer i Eichhorst razgovaraju s bh. političkim liderima u BiH

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) – Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu Matthew Palmer boravit će u posjeti Bosni i Hercegovini do 30. oktobra.

Ova zajednička posjeta dio je kontinuiranih napora Evropske unije i SAD-a u Bosni i Hercegovini, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu, koja je potrebna za odlučan iskorak zemlje na putu ka EU.

Kako je najavljeno iz Delegacije Evropske unije u BiH, zajednička pres-konferencija direktorice Eichhorst i specijalnog izaslanika Palmera bit će organizirana u petak, 29. oktobra, u zgradi Delegacije EU.

Palmer u Sarajevo dolazi drugi put od kako je imenovan na ovu dužnost i na novu rundu razgovora o izbornoj reformi s čelnicima stranaka pozicije, ali i opozicionim liderima u Bosni i Hercegovini.

On je u BiH boravio 1. oktobra kada je kazao da bi lideri trebali iskoristiti ovu neizbornu godinu kako bi ispunili minimum uvjeta za izmjene izbornog zakonodavstva što uključuje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i osiguranje transparentnosti izbornog procesa.

Međutim, uoči dolaska u Sarajevo, Palmer je boravio u Zagrebu gdje je kazao da će se teško postići saglasnost o izmjenama nadležnosti domova naroda Parlamentarne skupštine BiH i Federalnog parlamenta te da se u izbornoj reformi treba fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH.

Pročitajte...