Pandemija koronavirusa ostavila traga na turizam u Tuzlanskom kantonu

Ni turizam u Tuzlanskom kantonu nije ostao imun na pandemiju koronavirusa. Smanjen je broj rezervacija i noćenja u hotelima, kao i broj posjeta turističkim potencijalima u najmnogoljudnijem kantonu u BiH. Ekonomski analitičari ističu prednost bržeg ekonomskog oporavka turizma u odnosu na druge oblasti ekonomije. Već kroz nekoliko mjeseci moglo bi doći do pojave turističkih ponuda kao prije pandemije koronavirusa.

Autor: Dino Dropić

Turizam uz ugostiteljstvo jedan je od najpogođenijih sektora od pojave pandemije. Statistika govori da je broj noćenja od marta u Tuzlanskom kantonu skoro upolovljen nego što je bio prije. Sa druge strane izbjegnute su najcrnje prognoze sa početka godine, koje su predviđale potpuni krah turizma. Iz Turističke zajednice  Tuzlanskog kantona nadaju se poboljšanju epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu kako bi pripreme za nadolazeći proljetni dio sezone pokazale rezultate.

“Svi oni uposleni u turizmu i ugostiteljstvu na njih bukvalno ne mogu da utiču, valja nam se svima pridržavati. Ono što mi naglašavamo iz resora turizma i ugostiteljstva je da svo ovo vrijeme pokušavamo poduprijediti da stvorimo osnove nadajući se za skori završetak ove pandemije, da budemo spremni eventualno za proljetni dio, za nastup ljetne turističke sezone. Tako da ovaj period, period mjera, period nastavka paandemije  treba iskoristiti i pridržavati se svih mjera tako da bismo ostali zdrava sredina i da bismo mogli nastupiti kada dođe ono pravo vrijeme”, istakao je Miralem Mešković direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

 Ekonomski stručnjaci ističu da turizam nije razvijen u dovoljnoj mjeri da bi pandemija prouzrokovala veliki broj otkaza i nezaposlenih. Upravo to je i prednost Tuzlanskog kantona, što prvenstveno nije turistički kanton, nego je indstustrijski, izvozno orjentisan.

“ Vidimo širom BiH da se razvijaju neki novi turistički potencijali, turistički modeli koji privlače sve veći broj turista. Ono što želim naglasiti je da se turizam odnosno uslužne djelatnosti za razliku od nekih drugih oblasti ekonomije vrlo brže regeneriše, što znači automatsko vraćanje potražnje za ovim uslugama. Vrlo vjeronatno da će kroz par mjeseci doći do vraćanja ponude u granicama normale”, rekao je Admir Čavalić ekonomski analitičar.

 Iz Turističke zajednice Tuzlanskog kantona ističu da je završen i javni poziv za izradu unaprijeđenja turističke infrastrukture u Tuzlanskom kantonu. Vrijednost poziva je 201 hiljada KM, kako bi sanirali štete pandemije.

Pročitajte...