15 C
Tuzla,BA
Utorak, 28 Septembra, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program Papa Franjo u petak u posjeti Iraku

Papa Franjo u petak u posjeti Iraku

Papa Franjo počinje u petak prvu u istoriji papinsku posjetu Iraku, što je čin solidarnosti s tamošnjom kršćanskom zajednicom i simboličan gest prema muslimanima.

Papin pohod održava se u vrijeme kad se Irak, razoren decenijama sukoba, suočava s drugim smrtonosnim valom pandemije koronavirusa, ali i ponovnim izbijanjem nasilja.

Progoni su već prorijedili kršćansku zajednicu u Iraku – jednu od najstarijih u svijetu – koja je 2003. godina imala oko 1,5 miliona vjernika, a danas ih je oko 400.000.

Gotovo 1.650 kilometara papa Franjo će preći u tri dana, uglavnom zračnim prevozom.

Poglavar Rimokatoličke crkve u Iraku želi izraziti solidarnost s kršćanima i s ostalih 40 miliona Iračana.

Od glavnog grada Bagdada do svetišta u Najafu duž ulica već su istaknuti natpisi uz portret pape i arapski naziv “Baba al-Vatican”, piše AFP.

Od Ura na jugu, rodnog mjesta Abrahama (Ibrahima), koji je velika ličnost u sve tri velike monoteističke religije, do ratom poharanih kršćanskih gradova na sjeveru, popravljene su ceste i dotjerane crkve u zabačenim dijelovima u koje nikada nije kročio tako visoki crkveni zvaničnik.

“Papina je poruka da Crkva stoji uz one koji pate. Imat će moćne riječi za Irak, gdje su počinjeni zločini protiv čovječnosti”, rekao je nadbiskup Mosula i Akre, dominikanac Michaeel Najeeb Moussa.

Iračka kršćanska zajednica jedna je od najstarijih i najraznolikijih na svijetu, a Kaldejci i drugi katolici čine otprilike polovinu, zajedno s armenskim pravoslavcima, protestantima i drugima.

Do 2003. godine, kada je američka invazija srušila tadašnjeg diktatora Sadama Husseina, kršćani su činili oko šest posto od 25 miliona stanovnika Iraka.

Dok je sektaško nasilje gurnulo pripadnike manjine na bijeg, većinsko stanovništvo je uvećano , dodatno razrijedivši kršćane na samo jedan posto, prema Williamu Wardi, suosnivaču Organizacije za ljudska prava Hammurabi.

Većina ih je bila koncentrirana u sjevernoj provinciji Ninive, gdje mnogi još uvijek govore aramejski dijalekt, jezik Isusa Krista.