Papa Franjo zabranio prodaju cigareta u Vatikanu

Papa Franjo zabranio je prodaju cigareta u Vatikanu, u nastojanju da ličnim primjerom promovira zdravi život.

– Sveti otac odlučio je da se u Vatikanu prestanu prodavati cigarete zaposlenima u 2018. godini – navodi Vatikan u saopćenju objavljenom u četvrtak.

– Razlog je veoma jednostavan: Sveta stolica ne može davati doprinos aktivnostima koje očigledno škode zdravlju ljudi – saopćio je Vatikan, dodajući da pušenje odnese sedam miliona života godišnje, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

– Iako su cigarete koje se prodaju zaposlenima i penzionerima u Vatikanu po nižoj cjeni izvor prhoda za Svetu stolicu, nijedan profit ne može biti legitiman ako se njime riskiraju ljudski životi – dodaje se u saopćenju.

Papa Franjo, koji ima samo jedno plućno krilo, ne puši. On je dopustio stanovnicima Vatikana da upražnjavaju drugi porok, alkohol, oslobođen poreza.

Cigarete i alkohol se prodaju u luksuznom free shopu otvorenom u 2003. na mjestu koje je nekada bilo veličanstvena željeznička stanica u Vatikanu, ali se u njemu trrenutno prodaje sve – od ženskih torbi velikih modnih kreatora do flat screen televizora

Vatikanski radnici i penzioneri mogu kupovatu tu samo s propusnicom,  a mnogi od njih nabavljaju robe, pa čak i gorivo, za svoje italijanske prijatelje s druge strane zidina sićušne države, prenosi AFP.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...