Pariz: Demonstranti pokušavaju oživjeti pokret “žutih prsluka“

PARIS, FRANCE - JANUARY 05: French protesters wearing yellow vests (Gilets jaunes) gather on the Champs Elysees to protest against rising oil prices and deteriorating economic conditions in Paris, France on January 05, 2019. ( Mustafa Yalçın - Anadolu Agency )
– Za sada nema izvještaja o nasilju na protestima “žutih prsluka“, koji se održavaju osmu subotu za redom

PARIZ (AA) – Stotine demonstranata u Parizu i širom Francuske pokušava da oživi pokret “žutih prsluka“, ali broj učesnika i dalje opada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Za sada nema izvještaja o nasilju na protestima “žutih prsluka“, koji se održavaju osmu subotu za redom, za razliku od okupljanje krajem novembra i početkom decembra prošle godine koja su su se pretvorila u haotično ulično nasilje.

Ove subote su sve metro linije u Parizu otvorene. Vlasti su upozorile demonstrante da neće tolerisati nezakonite radnje. Jedan od vođa pokreta Eric Drouet uhapšen je tokom sedmice zbog navodnog organizovanja ilegalnih demonstracija.

U petak Benjamin Griveaux, portparol Vlade Francuske izjavio je da oni koji i dalje protestuju “žele pobunu“.

Pokret je dobio ime po fluorescentnim prslucima, koji po zakonu u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj. “Žuti prsluci“ počeli su proteste sredinom novembra prošle godine zbog najave francuskih vlasti da će povećati porez na gorivo.