Partnerstvom do kvalitetnije zdravstvene zaštite slijepih osoba

Od vremena, unazad 10- ak godina, kada se u javnom prostoru rijetko govorilo o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, danas smo u poziciji da govorimo o unapređenju već uspostavljenih standarda i praksi u zdravstvenom sistemu. Oni se ogledaju u obuci zdravstvenih profesionalaca o tome kako pristupati slijepim osobama,  obezbjeđenju informativnih materijala na brajevom pismu te uspostavljanju partnerskih odnosa s udruženjima koja okupljaju slijepe osobe.

Na dodatno poboljšanje ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i pomagala usmjeren je i projekat koji, uz podršku Američke ambasade, provodi Udruženje građana oštećenog vida Tuzla, u saradnji s udruženjima slijepih iz Živinica, Gračanice i Banovića. U Udruženju su zadovoljni rezultatima projekta, koji su rezimirani danas na Okruglom stolu održanom u Tuzli.

“Uspjeli smo obezbijediti 30 govornih aparata za mjerenje pritiska i 20 govornih aparata za mjerenje šećera. Urađen je spot i jedna televizijska emisija, a druga nam je emisija u pripremi. Ostvarili smo saradnju i kontakte sa više domova zdravlja i sa Službom za kvalitet UKC-a  Tuzla, kako bismo zajedno radili na unapređenju zdravstvenih  usluga slijepim osobama” ističe izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla Tifa Tučić.

O uspješnoj saradnji na Okruglom stolu su govorili i predstavnici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Istaknuto je da ova ustanova kontinuirano radi na povećanju nivoa usluga osobama s invaliditetom, te da značajnu ulogu u tom procesu ima Udruženje građana oštećenog vida Tuzla.

“To udruženje je pokazalo vrlo prijateljske namjere u trenucima kada smo mi našu ustanovu pripremali za akreditaciju odnosno u ispunjavanju akreditacijskih standarda.  Oni su se maksimalno uključili u smilsu da su nam bili saradnici u ispunjavanju inkluzivnih standarda koji su tada i u to vrijeme bili ukjlučeni u opće bolničke standarde” kaže Senada Mujačić, iz Službe za standardizaciju i kontrolu kvaliteta UKC-a Tuzla.

Pandemija koronavirusa djelimično je usporila aktivnosti vezane za nastavak edukacije medicinskog osoblja i štampanje dokumenata prilagođenih slijepim i slabovidnim osoba. No, najavljeno je danas, one će sigurno biti realizovane u narednom peirodu. Prema zvaničnim podacima, sa kojima raspolažu u udruženjima, među slijepim osobama u Tuzlanskom kantonu do sada nije bilo oboljelih od koronavirusa. Ističu da je to jedan od pokazatelja odgovornosti slijepih i slabovidnih osoba prema vlastitom zdravlju, ali i sistemu zaštite koji se pokušava uspostaviti u Bosni i Hercegovini kada je upitanju ova pandemija. I zato, između ostalog, očekuju da i zdravstveni sistem stalno unapređuje svoj odnos prema slijepim i slabovidnim osoba, poštujući njihove potrebe i prava, zagarantovana Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, ali i brojnim domaćim zakonima.