Pedeset godina “Sajma šljive” u Gradačcu

Četrdesetpeti gradačački „Sajam Šljive“ održat će se krajem avgusta u ovom gradu. Već se postavljaju montažne hale za ovaj sajam a svakodnevno pristižu prijave izlagača. Do sada se prijavilo 285  izlagača kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz inostranstva. U sklopu „Sajma Šljive“ održat će se i prvi međunarodni sajam pčelarstva. Ovo će biti i posebno izdanje sajma koji obilježava 50 godina postojanja.

Krajem avgusta u Gradačcu će se obilježiti značajan datum za ovu općinu. Poznati  „Sajam šljive“ obilježava pedeset godina postojanja.Pripreme su u toku. Postavljaju se dodatne dvije montažne hale s kojima će se izložbeni prostor povećati za oko hiljadu kvadratnih metara. Organizatori očekuju najveći broj izvođača do sada kao i to da će sajam biti najbolji od svih koji su organizovani u proteklih pedeset godina.

  • Mi ove godine imamo prijavljenih 285 izlagača. Mislimo da ćemo dostići i prestići prošlogodišnji broj koji je bio 320. Ljudi se još prijavljuju, firme također. Imamo izlagače iz BiH najviše, zatim iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke i Turske odakle imamo jednu firmu koja dovozi strojeveza poljoprivredu. Uglavnom, Gradačac je ta četiri dana jedna mala Europska Unija, zaključio je Hašim Šabanović, direktor „Sajma šljive“ Gradačac.

Svoje mjesto na sajmu će imati i jedan od partnera i pokrovitelj sajma, grad Zagreb, koji u partnerstvu sa svojom privrednom komorom dolazi sa jedanaest firmi koje će se predstaviti u Gradačcu. Predstavit će se i Kanton Sarajevo a zajedničke nastupe će imati nekoliko općina. Sadržaj će upotpuniti i sve mljekare iz Bosne i Hercegovine. Bit će organizvana stručna predavanja, savjetovanja i prezentacije a vraća se i čuvena „Plava Noć.“ I ovog puta, na Sajmu će medalje dobiti najbolje izloženi proizvodi a priznanja najbolje rakije i med.

Pročitajte...