Peršić: Otvaranje tržnih centara moguće krajem mjeseca

Stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Federaciji BiH i dalje zadovoljavajuća, ali da prijetnja i dalje postoji, te da je neophodno da se i dalje pridržavamo ličnih mjera zaštite od koronavirusa.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH, prema njegovim riječima, testirana su ukupno 339 uzoraka od čega su tri nova pozitivtna na Covid-19.

– Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo – kazao je Peršić tokom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija

Dosad u FBiH testiran je ukupno 34.941 uzorak, a Covid-19 potvrđen je od 1.025 osoba. Gledajući po spolnoj strukturi 54,63 posto pozitivnih su žene, a 45,37 posto muškarci. Zaključno sa današnjim danom u FBiH ukupno je oporavljeno 914 pacijenata, što znači, kako je dodao Peršić, da trenutno imamo aktivna 73 slučaja. Kao što je to slučaj već izvjesno vrijeme, ukupan broj potvrđenih smrtnih ishoda je 38, od čega su 22 osobe muškog spola, a 16 žene. Što se tiče starosne strukture, nešto više od 63 posto bile su osobe u dobi iznad 65 godina.

– Prema epidemiološkim procjenama mali procenat ljudi je bio u kontaktu sa ovim virusom što znači da je i dalje veliki broj naših građana u riziku za ovu infekciju, što znači da ćemo mi novih slučajeva na cCviod-19 imati u narednom periodu. Isto tako realno je očekivati da će biti drugi val epidemije i zato mi i dalje insistiramo da građani budu oprezni i da se pridržavaju ličnih mjera zaštite – kazao je Peršić odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kakve su procjene kada je riječ o tome kako će se dalje razvijati epidemija. Napomenuo je da se nastavlja sa redovnim praćenjem epidemiološke situacije, te da će se u zavisnosti od toga donositi nove mjere i preporuke.

Ove sedmice bi trebala biti održana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite i prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva će biti da se u ovoj fazi dozvoli i rad tržnim centrima uz provođenje odgovarajućih higijensko-epidemioloških mjera, dodao je Peršić.

Pročitajte...